Preskoči na glavni sadržaj

Nagrada Eevi Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova u Ottawi

Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koja je nastala pod okriljem hrvatske Jadranske animacije i estonskog Eesti Joonisfilma, nagrađena je za najbolji dizajn zvuka na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u kanadskoj Ottawi. Dizajn zvuka potpisuje Jure Buljević. 

"Precizna ravnoteža zvučnih efekata i tišine bio je ključan za atmosferu i za teme ovog filma. Žiri želi nagraditi film Eeva zbog uvjerljive upotrebe zvuka koji otkriva unutrašnjosti likova i izgradnju audiovizualnog humora," stoji u objašnjenju žirija Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi.

Kratkometražni animirani film Eeva dosad je osvojio nagradu "Alexeïeff – Parker" na 46. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, a ovjenčan je i nagradom za najbolji naslov u Natjecanju hrvatskog filma na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb. Film je sjevernoameričku premijeru imao je na ShortFestu u Palm Springsu (Kalifornija), a dosad je, između ostalog, prikazan i u konkurenciji festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF Shorts) i Berlinalea (Berlinale Shorts).

Pored režije, Lucija Mrzljak i Morten Tšinakov potpisuju i montažu te scenarij (Tšinakov) i dizajn (Mrzljak), a uz njih animaciju su radili i Goran Stojnić i Noemi Ribić, uz estonske kolege Egerta Kesu i Tarma Vaarmetsema. Dizajn zvuka potpisuje Jure Buljević. Osim Draška Ivezića iz Jadranske animacije, film je producirao i Kelav Tamm iz estonskog studija Eesti Joonisfilm.

Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi jedan je od najstarijih i najznačajnijih svjetskih festivala animacije, osnovan 1976 godine. Dobitnik Grand Prixa festivala direktno je kvalificiran za nominaciju za nagradu Oscar. Festival se ističe svojim izborom "uvrnute, provokativne i inspirativne animacije". Popis svih nagrađenih naslova možete pronaći na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.