Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u natjecateljskim programima festivala u Ottawi

Tri hrvatska naslova prikazat će se u sklopu službene konkurencije jednog od najstarijih i najznačajnijih svjetskih festivala animacije. Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi održat će se od 20. do 24. rujna.

U natjecanje narativnih kratkometražnih animiranih filmova uvrštena su čak dva hrvatska naslova. Riječ je o Haljini za finale autorice Martine Meštrović i Eevi Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova

Haljina za finale će se u srpnju prikazati i u sklopu konkurencije 26. Međunarodnog filmskog festivala u Guanajuatu. Film je svjetsku premijeru imao na zagrebačkom Animafestu, gdje je odmah i osvojio posebno priznanje žirija, a međunarodnu premijeru na prestižnom festivalu u Annecyju. Filmu slijede prikazivanja na čitavom nizu festivala (Anibar, Supertoon, Animaphix...). Producent filma je Igor Grubić (Kreativni sindikat). 

U istom natjecateljskom programu festivala u Ottawi prikazuje se i film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, realiziran pod okriljem hrvatske Jadranske animacije (Adriatiac Animation) i estonskog Eesti Joonisfilm. Film je dosad osvojio nagradu "Alexeïeff – Parker" na 46. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. Eeva je, između ostalog, ovjenčana nagradom i za najbolji naslov u Natjecanju hrvatskog filma na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb, a sjevernoameričku premijeru imala je na ShortFestu u Palm Springsu (Kalifornija). Film je dosad, između ostalog, prikazan u konkurenciji festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF Shorts) i Berlinalea (Berlinale Shorts).

U sklopu natjecanja za kratkometražne nenarativne filmove prikazuje se Aleph autora Slobodana Tomića

Aleph predstavlja jedinstvenu točku kroz koju možemo vidjeti sve događaje u prostoru i vremenu. Protagonist biva uvučen u svijet simultanih događanja. Prolazeći kroz portale Alepha proživljava strahove, nade i patnje čovječanstva. Naglasak je na neprestanim metamorfozama, kao i na atmosferi tjeskobe koju nadopunjuju šumovi iz radijskih i TV izvora, krikovi, itd. Naposljetku, protagonist poprima identitet Alepha. 

Slobodan Tomić film je režirao, snimao i montirao, a za oblikovanje zvuka bio je zadužen Jan Tomić. Producent filma je Vinko Brešan (Zagreb film). 

Film je dosad prikazan u službenoj konkurenciji na Međunarodnog festivala animiranog filma u Melbourneu, Danima hrvatskog filma i Animafest Zagrebu, a slijede mu projekcije na festivalima diljem svijeta (Animaphix u Palermu, festivalu na Novom Zelandu, BEAST u Portu i mnogim drugima). 

Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi jedan je od najstarijih i najznačajnijih svjetskih festivala animacije, osnovan 1976 godine. Dobitnik Grand Prixa festivala direktno je kvalificiran za nominaciju za nagradu Oscar. Festival se ističe svojim izborom "uvrnute, provokativne i inspirativne animacije".

Sve detalje o programu festivala možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.