Preskoči na glavni sadržaj

Na Sundanceu prikazani Manivald i Deer Boy

Drugi dan najvećeg američkog filmskog festivala posvećenog nezavisnom filmu prikazane su dvije hrvatske manjinske koprodukcije kojima su prisustvovali i članovi filmskih ekipa. Manivald se na Sundanceu bori za nagrade u selekciji Animation Spotlight, a Deer Boy u Midnight Shorts Programu.

U petak, 19. siječnja u kasnim popodnevnim satima po lokalnom vremenu Sundance publika najprije je u Redstone Theatreu pogledala kratkometražni animirani film Manivald, koji je nastao u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Projekciji su nazočili redateljica Chinitis Lundgren i hrvatski koproducent Draško Ivezić, ujedno i koscenarist filma zajedno s Chintis, koji je ovom prilikom izjavio:

'Veseli me što sam ovdje i što mogu osobno vidjeti reakcije publike. Također, na Sundanceu ću puno naučiti o kratkometražnom filmu koji se prikazuje masovnoj publici te kako da to znanje upotrijebimo za izradu hrvatskih filmova relevantnih na svjetskom tržištu. Uzbuđen sam što će moj scenarij pažljivo pogledati veterani američke filmske industrije, što me izuzetno motivira za nastavak rada na još boljem katalogu našeg studija Jadranska animacija.'.

Estonska redateljica koja trenutno živi na hrvatskoj adresi također nije krila oduševljenje uspjehom u Park Cityju:

'Sretna sam što je Sundanceov odbor za kratki film prepoznao Manivalda kao vrijednog prikazivanja. To mi daje nadu u moje likove koji sa svojim karakterističnim stilom mogu biti privlačni svakoj publici. Također, ponosna sam što je ovo prvi estonski kratki animirani film na Sundanceu i to ne znači samo puno meni, nego i mojim kolegama redateljima, a posebno redateljicama.'.

Nešto malo prije ponoći u kinu Prospector Square Theatre u Park Cityju prikazan je Deer Boy. Ovaj kratkometražni igrani film o sinu lovca kome narastu rogovi miješa elemente bajke i horora, a nastao je u  koprodukciji Poljske, Hrvatske i Belgije. Brojnu filmsku ekipu na Sundanceu predvodi redateljica i scenaristica Katarzyna Gondek, dok su projekciji od hrvatskih filmaša koji su radili na Deer Boyu prisustvovali koproducentica Barbara Vekarić (Filmska udruga Motion) te dizajner zvuka Ivan Zelić.

'Svi smo jako uzbuđeni i preponosni na činjenicu da je Deer Boy na Sundanceu! Ostvaren je najbitniji plan koji smo imali za film. Projekt Deer Boy sam prepoznala tijekom radionice Nisi Masa za razvoj scenarija kratkometražnog filma. Svidjelo mi se kako Katarzyna radi i razmišlja te smo se dogovorile da ćemo surađivati. Budući da je film sniman bez zvuka, naš najveći zadatak bio je rekreirati cijelu zvučnu sliku (čime je rukovodio naš talentirani dizajner zvuka Ivan Zelić) te izabrati glumce koji bi posudili glasove likovima. Na casting se prijavilo stotinjak osoba za pet uloga među kojima sam predložila Katarzyini njih petnaestak, a ona je izabrala Doris Šarić Kukuljicu za ulogu majke, Kristiana Ugrinu za ulogu oca, Ivana Mokrovića za ulogu lovca, Daria Sabljića za starijeg Deer Boya te Frana Dobrića za mladog Deer Boya. Također, radili smo i vizualne efekte čiju je izradu predvodio Tom Vujnović.', izjavila je Barbara Vekarić uoči projekcije.

Animirani kratkometražni film Eve Cvijanović Ježeva kuća (hrvatski koproducent je Bonobostudio) svoju će Sundance premijeru imati u nedjelju, 21. siječnja. Sva tri filma nastala su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama festivala.

Naslovne fotografije: ekipa filma Deer Boy ; Chintis Lundgren i Draško Ivezić; Barbara Vekarić i Ivan Zelić
(*Autor fotografija je HAVC)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.