Preskoči na glavni sadržaj

Deer Boy, Ježeva kuća i Manivald na Filmskom festivalu Sundance!

Igrani film Deer Boy te animirane Ježeva kuća i Manivald, manjinske hrvatske koprodukcije, sve tri u režiji žena, uvrštene su u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Filmskog festivala Sundance, jedne od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, koju je 1984. godine osnovao Robert Redford.

Deer Boy redateljice i scenaristice Katarzyne Gondek nastao je u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji u kojoj je s hrvatske strane sudjelovala Filmska udruga Motion. Film je premijerno prikazan na festivalu u Krakówu krajem svibnja, a riječ je o kombinaciji žanrova horora i bajke, uz elemente apsurdnog humora. Direktor fotografije je Maciej Twardowski, producenti filma su Paweł Kosuń i Agnieszka Janowska, a montažu potpisuje Jarosław Piekarski. Od hrvatske ekipe na filmu su radili i koproducentica Barbara Vekarić, dizajner zvuka Ivan Zelić te majstor vizualnih efekata Tomislav Vujnović. Deer Boy je horor bajka o instinktima, prvom lovu, krvi i prirodi. Nakon što se u obitelji lovca rodi sin s jelenovim rogovima, roditeljska toplina miješa se s gađenjem, snovi sa stvarnošću, a dječja nevinost s lekcijama o ubijanju. Glavne uloge nose Janusz Chabior, Katarzyna Śnieżka Sobiszewska, Eryk Maj, Mieszko Czachor i Andrzej Adamczak, dok su Doris Šarić-Kukuljica, Ivan Mokrović, Kristijan UgrinaFran Dobrić i Dario Sabljić davali glasove.

Ježeva kuća redateljice i scenaristice Eve Cvijanović, nastala u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija, nedavno se iz Poljske vratila sa svojom 24. nagradom, a krasi ju i nominacija za prestižnu nagradu Annie koju dodjeljuje Međunarodno društvo za animirani film u kategoriji animiranog kratkometražnog filma. Podsjetimo, Ježeva kuća je adaptacija poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio). 

Animirani film Manivald redateljice Chintis Lundgren nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij, a riječ je o istoj autorskoj ekipi koja je radila na višestruko nagrađenom animiranom filmu Život s Hermanom H. Rottom. Manivald je do sada prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma. 

Sva tri naslova sufinanciana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Filmski festival Sundance održava se od 18. do 28. siječnja 2018. u Park Cityju u saveznoj američkoj državi Utah, a sve detalje potražite ovdje

Naslovne fotografije: scene iz filmova Deer Boy, Ježeva kuća i Manivald

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.