Preskoči na glavni sadržaj

Na programu 9. Ženijalnih dana pet filmova koji slave snagu i moć žena u 29 kina diljem Hrvatske

Od 8. do 12. ožujka Kino mreža filmskim programom Ženijalni dani deveti put zaredom slavi snagu i moć žena. Program Ženijalni dani u 29 kina diljem Hrvatske donosi pet nadahnjujućih filmskih ostvarenja koji slave žene, ali – najvažnije – pokazuju njihovu snagu i značaj u društvu.

Gledatelji će u sklopu Ženijalnih dana imati priliku pogledati nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu. Ovogodišnji program odvija se u partnerstvu s Francuskim institutom u Hrvatskoj u sklopu mjeseca Frankofonije.

Na programu su noviji i nadahnjujući filmovi poput Noćni putnici (Les passagers de la nuit, 2022.), Ona je rekla (She Said, 2022.), Rocca mijenja svijet (Rocca verändert die Welt, 2019.), te dva snažna francuska naslova koja se prikazuju u partnerstvu s Francuskim institutom u Hrvatskoj -  francuskog kandidata za nagradu Oscar, dramu Saint Omer (2022.) te dokumentarni film Ženski odgovor (Riposte féministe, 2022.)

Noćni putnici, film francuskog redatelja Mikhaëla Hersa vraća gledatelje u osamdesete i podsjeća da uspore i prihvate sve što život nosi prije nego što prebrzo prođe. Priča prati Élisabet (koju tumači briljantna Charlotte Gainsbourg) koju je napustio muž i ostavio je da se sama brine o njihovo dvoje djece. Ne znajući za poraz, Élisabet nalazi posao u kasnonoćnoj radioemisiji, a u okrilje svog doma prihvaća i novu članicu – tinejdžericu Talulu bez doma i obitelji. Iako će s njima ostati kratko, Talulah će ostaviti neizbrisiv trag u životima Élisabet i njezine djece.

Na programu je i film Ona je rekla redateljice Marie Schrader, koji je prošle godine podigao mnogo prašine, a nastao je prema bestseleru “Ona je rekla: Kako je objavljivanje priče o seksualnom uznemiravanju rasplamsalo pokret”. Priča je to o ustrajnosti dviju novinarki New York Timesa, Megan Twohey i Jodi Kantor, koje su razotkrile jedan od najvećih seks skandala u filmskom svijetu vezan uz poznatog producenta Harveyja Weinsteina. Uz upornost novinarki, njihovu podršku i snagu žena koje su odlučile javno istupiti, uslijedilo je i rađanje pokreta #Metoo, koji je razbio desetljeća šutnje o temi seksualnih napada u Hollywoodu i zauvijek promijenio američku kulturu.

Rocca mijenja svijet film je o jedanaestogodišnjoj djevojčici odrasloj s ocem astronautom. Zahvaljujući tome, njeno obrazovanje više nalikuje treningu za svemirsku misiju negoli obrazovanju osnovnoškolke. Kada joj oca šalju raditi nekoliko mjeseci na Međunarodnu svemirsku stanicu, Rocca je prisiljena preseliti se u Hamburg kod svoje bake i po prvi put krenuti u školu. Rocca će u novoj sredini svojim posebnim znanjima i vještinama, kao i snalažljivošću zapanjiti okolinu te učiniti svijet boljim mjestom.

Francuska redateljica Alice Diop dosad je u svojim dokumentarcima istraživala lomove u afro-europskim obiteljima, a Saint Omer njezin je igrani prvijenac. Redateljica se za sudsku dramu Saint Omer, inspirirala istinitom pričom o čedomorstvu u kojoj je žena navodno ostavila svoju 15-mjesečnu kćer na francuskoj plaži prepustivši je klimi i smrti. Diop, i sama trudna u vrijeme slučaja koji je potresao Francusku, nastoji istražiti "veliko univerzalno pitanje" našeg odnosa s majčinstvom, kao i dekonstruirati kontinuirano nasilje nad crnkinjama u francuskom društvu.

Na programu je i dokumentarni film Ženski odgovor, priča koja govori o seksističkom uznemiravanju žena. Kako stoji u opisu ovog filma koji su režirali Marie Perennes i Simon Depardon, riječ je o feminističkom pokretu koji se služi porukama kojima obljepljuju ulice Francuske, a koje pružaju podršku ženama koje trpe neki vid nasilja. Elise u Brestu, Alexia u Saint-Etienneu, Cecile u Compiegneu, Jill u Marseilleu. One su tek četiri od tisuća mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane bijelim plahtama i crnom bojom, obljepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i sloganima koji osuđuju femicid. Neke od njih feministkinje su s dugogodišnjom tradicijom, druge nikad prije nisu vodile ovakvu ili sličnu kampanju, ali sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je preplavilo njihove živote. 

Program Ženijalni dani održava se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ženijalna nezavisna kina:  Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Centar za kulturu Čakovec, Kino 30. svibnja (Daruvar), Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Križevci, Kino Labin, Kino Pobjeda (Metković), Kino Moslavina (Kutina), Kino Nova Gradiška, Kino Marof (Novi Marof), Kino Novska, Dom kulture grada Preloga, Kino Valli (Pula), Kino Rab, Art-kino (Rijeka), Kino Samobor i Pop up Art kino (Samobor), Kino Slatina, Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kuća umjetnosti Arsen (Šibenik), Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Zabok, Kino Zona (Zadar), Dokukino Kic (Zagreb), Kino Metropolis (Zagreb).

*Detalje i raspored projekcija pronađite na internetskim ili FB stranicama lokalnih kina koja sudjeluju u programu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.