Preskoči na glavni sadržaj

Na 29. Sarajevo Film Festivalu održane svjetske premijere filmova Bosanski lonac Pave Marinkovića i Što da se radi? Gorana Devića

Dva su hrvatska filma imala svoje svjetske premijere na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, koji traje do petka, 18. kolovoza. Riječ je o dugometražnom igranom filmu redatelja i scenarista Pave Marinkovića - Bosanski lonac te o dugometražnom dokumentarno-igranom filmu Gorana Devića - Što da se radi?.

Premijerna projekcija Bosanskog lonca Pave Marinkovića održala se pred rasprodanim gledalište Sarajevo Film Festivala. 

Riječ je o drami s elementima komedije koja tematizira život umjetnika kome se zbog prijetnje deportacije iz Austrije preko noći mijenja život.

U glavnoj ulozi nastupa glumac Senad Bašić, a uz njega su u međunarodnoj glumačkoj ekipi između ostalih Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Julia Franz Richter, Dejan Aćimović, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Goran Grgić, Wolfram Berger i Ismet Čolić.

Direktor fotografije je Peter Roehsler koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm). Film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

"Čini mi se da je premijera Bosanskog lonca na festivalu u Sarajevu nešto poput savršenog spoja. Nigdje ne bi bilo kao što je ovdje. Htjeli smo napraviti višeslojan film koji će uspostaviti komunikaciju s publikom i izgleda mi kao do smo to i postigli. Teme o kojima film govori mislim da su bliske ljudima s naših prostora, ali tiču se i bogatog zapada. Nikog ne osuđujemo, ne patroniziramo, želimo razumjeti, te publiku potaknuti na emotivni doživljaj," izjavio je scenarist i redatelj Pavo Marinković, prenosi Novi list

U Sarajevu se publici prvi put na velikom platnu predstavio i dugometražni dokumentarno-igrani film Gorana Devića, A što da se radi?.

Priča je to o Željku, šefu sindikata Tvornice vagona Gredelj. Njegov zamjenik Mladen počinio je samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar sindikata. Željko je rastrzan između krivnje koju osjeća zbog Mladenove smrti i očekivanja radnika da povedu štrajk koji bi trebao osujetiti vladine planove po nalogu EU da tvrtku pošalje u stečaj. 

"Ovo je film o borcima i radnicima, sanjarima i revolucionarima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima, film o nezaštićenom pravu na rad. Moja osobna motivacija da kamerom pratim desetogodišnju borbu sindikata Tvornice vagona Gredelj leži u činjenici da jedan svijet rada nestaje pred nama," rekao je autor Dević o filmu. 

Direktor fotografije filma je Damian Nenadić, a producirao ga je Hrvoje Osvadić (Petnaesta umjetnost). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Osim toga, novi projekt Gorana Devića i Hrvoja Osvadića, Paviljon 6 na Sarajevu Film Festivalu predstavljen je u sklopu industrijskog programa Docu Rough Cut Boutique, koji je namijenjen dokumentarnim projektima u fazi postprodukcije s područja Jugoistočne Europe, a u kojem sudjeluje samo pet projekata. 

Opservacijski dokumentarni film Paviljon 6 prati zbivanja na najvećem punktu za cijepljene u paviljonu 6 Zagrebačkog Velesajma, usred pandemije koja je promijenila svijet. Film prati pojedince iz organizacijski najbitnijih sektora kao što su zaštitari, administratori, liječnici, epidemiolozi, medicinske sestre i djelatnici hitne pomoći. Jednaku pažnju film posvećuje i građanima koji su se došli cijepiti bez obzira da li su na cijepljenje došli 'u paru' ili su u komunikaciju krenuli s potpunim strancima s kojima ih je spojio zajednički termin cijepljenja.

"Oba filma, Paviljon 6 i Što da se radi? ostavila su odličan dojam na publiku i profesionalce te su za oba festivali i televizije pokazali veliki interes. Publika je iznimno dobro reagirala," komentirao je producent Osvadić. 

Paviljon 6 je ujedno ostavio i dubok utisak na urednicu BBC-jevog dokumentarnog programa Lucie Kon, koja ga je navela kao dobar primjer na panel-diskusiji (CineTalks) o tome kako dokumentarne projekte učiniti privlačnima širokoj publici. 

"Svi bolujemo od PTSP-a zbog COVID-a, ne želimo uopće o tome razmišljati. No taj projekt prikazuje jedan vrlo zanimljiv, ali i težak trenutak u našim životima, na jedan zabavan način. Stoga, u takvim temama potrebno je naći i radost," rekla je Kon na panel-diskusiji, o kojoj je detaljno pisao i slavni Variety

Podsjetimo, na Sarajevo Film Festivalu prikazan je cijeli niz hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija, u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima. Sve detalje o hrvatskim filmovima i filmašima na festivalu možete pronaći ovdje

Naslovna fotografija: (kolaž, slijeva na desno) premijera filma Bosanski lonac; premijera filma Što da se radi?

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.