Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 29. izdanju Sarajevo Film Festivala 

U sklopu ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava od 11. do 18. kolovoza, bit će prikazano mnoštvo domaćih filmova i hrvatskih manjinskih produkcija i to u natjecateljskim i brojnim nenatjecateljskim programima. Neki će od filmova imati i svjetsku premijeru na festivalu, dok će niz filmskih profesionalaca sudjelovati u industrijskom programu festivala. 

Hrvatski filmovi na 28. SFF-u

U natjecateljskom programu igranog filma svoju će regionalnu premijeru imati manjinska hrvatska koprodukcija Lost Country Vladimira Perišića. Film, koji je svjetsku premijeru imao u svibnju na prestižnom festivalu u Cannesu, realiziran je u koprodukciji s Kinoramom. Osim toga, debitantski dugometražni igrani film Ekskurzija redateljice Une Gunjak, koji također nastaje u manjinskoj hrvatskoj produkciji (Nukleus Film), na festivalu u Sarajevu imat će gala projekciju, izvan konkurencije, a uvršten je i u program BH Film. 

U natjecateljski program dokumentarnog filma uvršteno je čak deset hrvatskih produkcija i koprodukcija; svjetsku premijeru imat će novi film Gorana Devića Što da se radi? u produkciji Petnaeste umjetnosti, kao i nekoliko hrvatskih manjinskih koprodukcija: Dan, 365 sati Eylema Kaftana u tursko-hrvatskoj produkciji (hrvatski koproducent: Fade In), Tijelo u režiji Petre Seliškar i koprodukciji Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije (hrvatski koproducent: Wolfgang & Dolly), Zagrljaj Miroslava Mandića u slovensko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent: Kazimir, Udruga za promicanje kulture, umjetnosti i audiovizualnog), Vilinski vrt u režiji Gergőa Somogyvárija u koprodukciji Mađarske, Rumunjske i Hrvatske (hrvatski koproducent: Restart).

Regionalnu premijeru u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma imat će film Dezerteri Damira Markovine (Akademija dramske umjetnosti), Horror Vacui Borisa Poljaka (Hrvatski filmski savez), Valerija Sare Jurinčić (Restart), kao i manjinska koprodukcija film Dosje Labudović: Nesvrstani autorice Mile Turajlić (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Francuska, Katar, hrvatski koproducent Restart). Bosanskohrcegovačku premijeru imat će i rumunjsko-hrvatsko-katarsko-iranska koprodukcija Između revolucija Vlada Petrija (hrvatski koproducent: Restart). 

U sklopu natjecanja kratkometražnog filma prikazat će se igrani film Prava istina priče o šori redateljice Andree Slaviček (Antitalent), koji je u svibnju imao svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu (Tjedan kritike). 

Uz to, kratkometražni igrani film Niska trava autora Davida Gaše regionalnu premijeru imat će u sklopu Natjecateljskog programa studentskog filma. 

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 29. Sarajevo Film Festivala sveukupno će se natjecati 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija. 

Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala donosi 15 filmskih naslova, od čega četiri hrvatska te tri manjinske hrvatske koprodukcije. Svjetsku premijeru u sklopu spomnutog programa imat će dugometražni igrani film Bosanski lonac scenarista i redatelja Pave Marinkovića (Telefilm), dok će međunarodne premijere imati tri filma po prvi puta predstavljena na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu; Hotel Pula redatelja Andreja Korovljeva (Kinematograf), Samo kad se smijem redateljice Vanje Juranić (Maxima film) te Smrt djevojčice sa žigicama redatelja Gorana Kulenovića (Livada produkcija). 

U istom će programu biti prikazani i filmovi: Kajmak makedonskog redatelja i scenarista Milča Mančevskog, koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (Nukleus Film), debitantski dugometražni igrani film Sirin crnogorskog redatelja Senada Šahmanovića (hrvatski producent: Sekvenca), kao i Umri prije smrti Ahmeda Imamovića

Program U fokusu uključuje projekciju hrvatske manjinske koprodukcije Da li ste vidjeli ovu ženu? Matije Gluščevića i Dušana Zorića (hrvatski koproducenti: Dinaridi film), 

Program Pretpremijere Serije 29. Sarajevo Film Festivala predstavlja pomno izabrane nedavno producirane regionalne dramske serije. Sedmo izdanje ovog programa uključuje šest serija iz regija, a među njima i hrvatsku serija Gora autorice Maje Pek-Brünjes koja nastaje u produkciji Antitalenta. 

U okviru 15. izdanja Dana ljudskih prava 29. Sarajevo Film Festivala koje se održava pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske bit će prikazan film Snajka: Dnevnik očekivanja redateljice Tee Vidović Dalipi, nakon kojeg će biti održana Panel-diskusija s  fokusom na temu Navigating expectations: The Road to Understanding Discrimination and Cultural Differences, a koju će moderirati novinar i redatelj Robert Zuber

Program Suočavanje s prošlošću predstavlja dodatnu platformu za svjedočenja i priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova. U sklopu ovog programa bit će prikazan hrvatski film Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca te manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Dosje Labudović: Cine-Guerrillas Mile Turajlić, koji čini dokumentarni diptih s autoričinim filmom Nesvrstani (dio natjecateljskog programa dokumentarnog filma). U okviru ovog programa bit će prikazan i manjinska koprodukcija film Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske (hrvatski koproducent Terminal 3). 

Ovogodišnji program BH FILM, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika u FBiH, u svom osamnaestom izdanju donosi 64 naslova, od čega tri hrvatska filma već raspoređena u ostalim programima: Bosanski lonac, Dezerteri i Smrt djevojčice sa žigicama te manjinske koprodukcije: Najsretniji čovjek na svijetu, Ekskurzija, Umri prije smrti te Praznik praznine Jasmina Durakovića

Festival donosi i program pod nazivom Zagreb Film Festival - najbolje od Kockica u okviru kojeg se prikazuju ponajbolji naslovi iz programa kratkometražnih domaćih filmova prošlogodišnjeg festivalskog izdanja: Kratka priča o Trogiru Ante Storića, Muškići Andrije Tomića, Aj čujemo se grupe autora, Nije pristojno plesat po grobu Ane Šiškov te Zof Rine Barbira.  

Također, program Cinescope Surreal među ostalim naslovima uključuje i film Bazen beskraja Brandona Cronenberga, hrvatsku manjinsku koprodukciju (4Film).

U žiriju Natjecateljskog programa za dugometražni igrani film ove godine sudjeluju glumac Zlatko Burić te redatelj Juraj Lerotić

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala je američki scenarist, redatelj i producent, oskarovac Charlie Kaufman, a priznanje će mu biti dodijeljeno za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Više o ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala možete saznati na festivalskoj službenoj stranici

CineLink Industry Days 

Filmski profesionalci iz Hrvatske sudjeluju u industrijskom dijelu Sarajevo Film Festivala, CineLink Industry Days. Sveukupno će sudjelovati 43 gostiju iz Hrvatske. Industrijski program traje od 12. do 17. kolovoza. 

CineLink Co-Production Market ove godine predstavlja 11 dugometražnih igranih projekata u fazi razvoja od kojih jedan stiže iz Hrvatske. Riječ je o debitantskom igranom filmu Josipa Lukića Danas je mama živa u produkciji Dinaridi Filma. 

U sklopu koprodukcijskog foruma CineLink Drama europskim i regijskim profesionalcima iz TV i VoD/SVod svijeta predstavit će se šest projekata zemalja Jugoistočne Europe, među kojima i serija Izgubljeni trag čiji scenarij potpisuju Nikolina Bogdanović i Maja Sviben, režiju Filip Heraković, a produkciju Wolfgang&Dolly.

Program Work in Progress je namijenjen najnovijim dugometražnim igranim ili dokumentarnim filmovima u fazi produkcije ili postprodukcije koji dolaze iz Jugoistočne Europe, s Bliskog istoka ili iz Sjeverne Afrike.. Od 10 odabranih projekata, dva su hrvatske manjinske koprodukcije: dugometražni igrani filmovi Gym Srđana Vuletića (hrvatski koproducent: Kinorama) te Rift In The Ice Maje Miloš (hrvatski koproducent: Propeler Film).

Program Docu Talents from the East nastaje u suradnji Sarajevo Film Festivala i Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi, a u sklopu njega predstavlja se osam kreativnih projekata dugometražnih dokumentarnih filmova u fazi postprodukcije iz Srednje i Istočne Europe od kojih jedan iz Hrvatske: Snovi o El Doradu redatelja Alana Stankovića u produkciji Studija devet. 

U sklopu programa Docu Rough Cut Boutique namijenjenom dokumentarnim filmskim projektima u fazi postprodukcije s područja Jugoistočne Europe među pet odrabranih projekata predstavit će se hrvatski projekt dugometražnog dokumentarnog filma Paviljon 6 autora Gorana Devića u produkciji kuće Petnaesta umjetnost.

U programu Talents Sarajevo 2023. sudjeluje devetero filmašica i filmaša iz Hrvatske: Filip Jembrih (Directors Summit), Rea Bušić i Jona Zupković (Acting Studio), Lucija Perić (Producers Summit), Anita Morina i Ivana Vuković (Script Station), Eva Basta (Camera Studio), Marta Broz (Editing Studio) i Erika Roša (Talent Press).

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama CineLink Industry Daysa. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.