Preskoči na glavni sadržaj

Murini nagrada na 26. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji 

Debitantski dugometražni film Antonete Alamat Kusijanović, višestruko nagrađena Murina, proglašen je najboljim filmom natjecateljskog programa pod nazivom 'Balkan Competition'. 

Žiri u sastavu Alberto Simone (redatelj i producent, Italija), Jan P. Matuszyński (redatelj, Poljska) i Yana Titova (redateljica, Bugarska) u obrazloženju nagrade ističe: "Nagrada se dodjeljuje za neosporne umjetničke kvalitete filma, za uzbudljivu napetost u kojoj drži gledatelja od prvog kadra do finala. Za iznimno precizan filmski jezik i impresivne glumačke inkarnacije. Za mnoge suptilne metafore koje su tako dobro isprepletene u priči i za izvrstan rad s kamerom koja nam na napet, ali vrlo iskren, istinit i lijepo poetičan način otkriva ocean."

Osim Murine, koja je do sada osvojila tridesetak nagrada i bila na 65 svjetskih festivala, pred publikom u glavnom gradu Bugarske prikazalo se i šest manjinskih hrvatskih koprodukcija. Osim toga hrvatska je kinematografija na festivalu bila zastupljena i kroz poseban program hrvatskih kratkih filmova naslovljen Short Selection Zagreb koji je nastao u suradnji sa Zagreb Film Festivalom i u sklopu kojeg se prikazalo pet naslova mladih hrvatskih filmaša. 

26. međunarodni filmski festival u Sofiji ove je godine predstavio ukupno 165 filmova iz 56 zemalja te ugostio preko 70 međunarodnih gostiju iz 19 zemalja. Cjelovit popis nagrađenih filmova dostupan je na ovoj poveznici

Međunarodni filmski festival u Sofiji najveće je događanje ove vrste u Bugarskoj. Održava se od 1997. godine, a cilj Festivala je predstaviti domaćim gledateljima najbolje nove naslove svjetskih kinematografija, jednako kao i međunarodnoj publici najbolje filmove bugarske te regionalne produkcije. Radi se također i o jedinom bugarskom filmskom festivalu koji je priznat od strane FIAPF-e i FIPRESCI-ja. 

Sve ostale detalje vezane uz festival potražite ovdje

Naslovna fotografija: scena iz filma Murina

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.