Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 26. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji 

Ukupno sedam domaćih naslova, od kojih šest manjinskih hrvatskih koprodukcija, prikazuje se na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji koji se u hibridnom obliku održava sve do kraja travnja. Osim toga, u glavnom gradu Bugarske prikazuje se i poseban program sačinjen od pet kratkometražnih filmova nastao u suradnji sa Zagreb Film Festivalom. 

Filmski festival u kinima uživo održava se do kraja ožujka, a onda oko 80-ak naslova 'seli' online do kraja travnja. 

U natjecateljski program pod nazivom 'Balkan Competition' uvršten je debitantski dugometražni film Antonete Alamat Kusijanović, višestruko nagrađena Murina. Osim toga, u istom se programu prikazuju i manjinske hrvatske koprodukcije Nebesa - novi dugometražni igrani film redatelja Srđana Dragojevića (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan) te Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, film rumunjskog redatelja i scenarista Radua Judea (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić). 

Izvan konkurencije prikazuju se još četiri manjinske koprodukcije: dugometražni igrani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevski (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold), Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić), Bosonogi car redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth (hrvatski koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić) i Gogitin novi život - dugometražni dokumentarac Levana Koguashvilija (hrvatski koproducent je Dario Domitrović). 

Sofijski festival prikazuje i poseban program hrvatskih kratkih filmova naslovljen Short Selection Zagreb. Riječ je o programu koji je nastao u suradnji sa Zagreb Film Festivalom i u kojem će biti prikazano pet naslova mladih hrvatskih filmaša: Sama Borne Zidarića, U šumi Sare GrgurićRakete Saše Poštića i Pavla KocanjeraSve što dolazi Mate UgrinaTuđa posla Andrije Tomića

Međunarodni filmski festival u Sofiji najveće je događanje ove vrste u Bugarskoj. Održava se od 1997. godine, a cilj Festivala je predstaviti domaćim gledateljima najbolje nove naslove svjetskih kinematografija, jednako kao i međunarodnoj publici najbolje filmove bugarske te regionalne produkcije. Radi se također i o jedinom bugarskom filmskom festivalu koji je priznat od strane FIAPF-e i FIPRESCI-ja. 

U sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji održava se i koprodukciji market Sofia Meetings, a zbog trenutačne epidemiološke situacije ovogodišnje 19. izdanje održat će se od 6. do 12. lipnja. S fokusom na istočnoeuropske filmaše i projekte na Sofia Meetings danima sudjeluje 700tinjak filmskih profesionalaca sa svih strana svijeta. Na marketu se sales agentima, distributerima i festivalskim direktorima predstavljaju tzv. work in progress naslovi kao i filmovi mladih redatelja koji za svoje projekte u prvim fazama traže producente i investitore. 

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.