Preskoči na glavni sadržaj

Murina je najbolji film 17. SEEfesta; nagrade filmovima Kazneni udarac i Vidiš li ih ti?

Žiri je Murinu proglasio najboljim dugometražnim filmom i dodijelio mu 'Grand Jury Prize' na netom završenom 17. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest koji se održao u Los Angelesu. Osim toga najboljim filmom u kratkometražnoj konkurenciji proglašen je Kazneni udarac Roka Bičeka, a film Vidiš li ih ti? Brune Razuma najbolji je u kategoriji animiranog filma. Domaći naslovi Marko Marka Šantića i Iris Lucije Bužančić dobili su posebna priznanja u istim kategorijama. 

Glavnu nagradu festivala debitantskom dugometražnom filmu Antonete Alamat Kusijanović, Murinadodijelio je žiri u sastavu Antoneta Kastrati, Sunnie Rucker-Chang i Florian Froschmayer. Film je do sada osvojio tridesetak nagrada i bio na više od 60 svjetskih festivala, a do nedavno je bio u distribuciji u u kinima diljem Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Francuske. 

Murina je snimana na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano. Producenti Murine su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

U kategoriji najboljeg kratkometražnog igranog filma, članice žirija Hettie Lynne Hurtes, Ana Pasti (prošlogodišnja pobjednica) i Liana Rae Perez dodijelile su nagradu redatelju Roku Bičeku za Kazneni udarac. Film je snimljen po motivima iz romana 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka te istoimenog dugometražnog filma koji se također priprema. Osim toga posebno priznanje dobio je film Marko Marka Šantića

Članovi žirija u kategoriji najboljeg kratkometražnog animiranog filma: Goran Ognjanović, Jeremy Rourke i Andreas Wessel-Therhorn odlučili su nagradu dodijeliti hrvatskom filmu Vidiš li ih ti? Brune Razuma. Film Brune Razuma domaćoj se publici predstavilo na prošlogodišnjem Animafestu, gdje je osvojio nagradu za najbolji film u Natjecanju hrvatskog filma. Film, koji nastaje u produkciji Zagreb filma (producent je Vinko Brešan), se od tada prikazao na nizu regijskih i europskih festivala. Posebno priznanje u istoj kategoriji otišlo je Luciji Bužančić, autorici filma Iris.

Popis svih nagrađenih filmova dostupan je na ovoj poveznici.

U sklopu ovogodišnjeg SEEfesta, tijekom osam dana, u sklopu natjecateljskih kategorija, prikazana su čak 63 filma. SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe. Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Murina, Kazneni udarac i Vidiš li ih ti?

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.