Preskoči na glavni sadržaj

SEEfest u Los Angelesu: Murina otvara festival; hrvatski naslovi u programu

Debitantski dugometražni film Antonete Alamat Kusijanović, višestruko nagrađena Murina, otvara ovogodišnje 17. izdanje Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest koji se od 27. travnja do 4. svibnja održava u Los Angelesu. Osim toga u raznim se festivalskim sekcijama prikazuje još deset hrvatskih naslova.

Gala premijera Murine održat će se 27. travnja u 19 sati u jednom od klasičnih holivudskih kazališta, Fine Arts. 

Smještena na Jadranskoj obali, Murina je priča o odrastanju prožeta seksualnim tenzijama, u kojoj nemirna Julija, usred sukoba s opresivnim ocem i hladnom majkom, traga za bijegom iz izolirane svakodnevice u kojoj živi njezina obitelj. Posjet starog obiteljskog prijatelja izazvat će vrtlog događaja u kojima se isprepliću pohlepa, ljubomora, požuda i srdžba. Film je do sada osvojio tridesetak nagrada i bio na više od 60 svjetskih festivala. 

U sklopu ovogodišnjeg SEEfesta, osim Murine, prikazuje se devet hrvatskih naslova raznih rodova i vrsta. Od animiranih filmova tu su Aqualia Vladislava KneževićaVidiš li ih ti? Brune RazumaIris Lucije Bužančić i The Raft Marka Meštrovića

Od kratkometražnih igranih radova na festivalu će se moći pogledati Kazneni udarac Roka BičekaU šumi Sare Grgurić, Marko Marka ŠantićaJoš malo do Nove godine Marka Bičanića

Na festivalu se prikazuje i dugometražni eksperimentalni film Žene minorne spekulacije autorice Nicole Hewitt

Uz ove naslove, u sklopu selekcije dokumentarnih filmova prikazat će se i hrvatsko-talijanska koprodukcija Nuovo Cinema Buie u režiji Alessia Bozzera (Trst, Italija). Filmu će prikazivanje u Los Angelesu biti svjetska premijera, a hrvatski producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek (Antitalent). Priča je to o malenoj zajednici u jednom istarskom gradiću, čiji članovi svoje vrijeme provode u kinu, gdje svi govore istim jezikom – jezikom emocija i međusobnog razumijevanja. Nakon Drugog svjetskog rata, talijanska zajednica naselila je grad Buje, čije je kino projekcionist Leonardo Acuavita pretvorio u središte lokalnog društvenog života.

Popis svih filmova koji se prikazuju na ovogodišnjem SEEfestu možete pronaći ovdje

SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.