Preskoči na glavni sadržaj

Mnoštvo hrvatskih naslova na 32. izdanju festivala u Cottbusu

Na ovogodišnjem, 32. izdanju Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu, u raznim će se programskim sekcijama prikazati čak 13 hrvatskih filmova, od kojih su četiri manjinske koprodukcije. Festival traje od 8. do 13. studenog. 

U konkurenciji dugometražnih filmova (Feature Film Competition), natječu se dva hrvatska filma i jedna manjinska koprodukcija. Jedan od njih je dugometražni igrani redateljski prvijenac Arsena Oremovića, Glava velike ribe, koji će upravo u Cottbusu imati svoju međunarodnu premijeru. U filmu glavne uloge nose Lana Barić, Nikša Butijer i Neven Aljinović - Tot. Barić je za ulogu Vesne u filmu ljetos na Pulskom filmskom festivalu osvojila i Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu. Glavu velike ribe producirala je kuća Izazov 365, a producentice su Maja Vukić Katarina Prpić. Film je utemeljen na motivima istoimenog romana Ognjena Sviličića.

U istom natjecateljskom programu prikazuje se i hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar, višestruko nagrađivani debitantski dugometražni film Sigurno mjesto Jurja Lerotića. Film je svjetsku premijeru imao na 75. Filmskom festivalu u Locarnu, u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente, gdje je odmah i osvojio tri nagrade: za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala. Film se odmah potom ovjenčao i četirima priznanjima na Sarajevo Film Festivalu: dva Srca Sarajeva - za najbolji film u kategoriji igranog filma i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić) te je osvojio i nagrade CICAE i Cineuropa. Film je nastao u produkciji kuće Pipser, a producentica je Miljenka Čogelja. Koproducenti su Saša Ban i Nevenka Sablić (Zelena zraka). Sigurno mjesto u hrvatska kina stiže 3. studenog. 

Uz to, u dugometražnoj konkurenciji nalazi se i manjinska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu. Riječ je u dugometražnom prvijencu redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluševića koji je svoju svjetsku premijeru imao u sklopu paralelnog programa 79. venecijanske Mostre, Međunarodni tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica). Glavnu ulogu filma tumači Ksenija Marinković, a u pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan i drugi. Film Da li ste videli ovu ženu? producirala je Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u suradnji s Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi film. Hrvatska koproducentica filma je Tena Gojić

 U18 Youth Film Competition – Garbura i Jahači  

U natjecateljskom programu namijenjenom filmovima za mlade (U18 Youth Film Competition), koji čine osam naslova o traganju mladih ljudi za svojim identitetom, prikazuje se debitantski dugometražni film redatelja i scenarista Josipa Žuvana, Garbura. Film je prvi put publici predstavljen na prestižnom festivalu u San Sebastianu, u sklopu natjecateljskog programa Novi redatelji. Uloge u filmu nose Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić. Film nastaje u produkciji Maxima filma (Hrvatska) i koprodukciji Biberche productions (Srbija). Producent je Damir Terešak, a koproducentica Nikolina Vučetić Zečević. 

Osim Garbure, u natjecanju filmova za mlade prikazuje se i manjinska koprodukcija Jahači Dominika Menceja, koja je nedavno osvojila nagradu žirija Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA na Filmskom festivalu Herceg Novi. Film, koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, nastaje u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije, Italije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski koproducent je Danijel Pek (Antitalent). 

 Spectrum – Stric i Murina  

U programu Spectrum prikazuju se dva hrvatska naslova. Jedan od njih je Stric, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca. Riječ je o trileru s elementima apsurdnog humora u kojem naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Film je dosad prikazan na 15-ak festivala diljem svijeta te broji devet nagrada i priznanja. Stric nastaje u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa Sense Productionom iz Beograda. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, dok je koproducent Milan Stojanović. Stric u domaća kina stiže 1. prosinca.

Drugi domaći naslov u Spectrumu je nagrađivana Murina Antonete Alamat Kusijanović, koja se na prošlogodišnjem izdanju festivala u Cannesu ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolji debitantski film festivala. Murina je nastupila na više od 60 festivala, osvojivši na njima dvadesetak nagrada i priznanja. Antoneti Alamat Kusijanović u lipnju je uručena i nagrada "Vladimir Nazor" koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features),  a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

 Specials: What's Left? – Tvornica filmovaKazneni udarac i Vizija leptira 

U ostalim, tematskim sekcijama, prikazuje se još mnoštvo hrvatskih naslova. U sekciji Specials: What's Left?, koja je posvećena filmovima o društvenim promjenama istočnoeuropskih zemalja, prikazuje se kratkometražni dokumentarni film redatelja i producenta Silvestera Kolbasa, Tvornica filmova. Film je dosad prikazan na Sarajevo Film Festivalu, Liburnia Film Festivalu te Festivalu 25 FPS, a osim u Cottbusu, slijede mu projekcije u natjecateljskim programima festivala u Francuskoj (Un Festival C’est Trop Court!), Iranu (Međunarodni festival kratkometražnog filma u Teheranu) i Velikoj Britaniji (Festival kratkometražnog filma Aesthetica u Yorku). 

Uz to, u sekciji se nalazi i kratkometražni igrani film Kazneni udarac Roka Bičeka. Film je snimljen po motivima iz romana 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka, a premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom festivalu u Locarnu. Kazneni udarac osvojio je i Oktavijana za najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film 2021. godine. Film nastaje u produkciji Antitalenta, u koprodukciji s kućama Cvinger film (Slovenija) i Zwinger film (Austrija), producenti filma su Katarina Prpić, Danijel Pek i Rok Biček. 

U Special sekciji prikazuje se i dugometražna igrana manjinska koprodukcija Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija. Film je svjetsku premijeru imao na festivalu u Cannesu, u sklopu programa Izvjestan pogled. Vizija leptira nastala je u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom. Hrvatska koproducentica je Anita Juka

 Hits – Illyricvm  

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Simona Bogojevića Naratha, Illyricvm, također će se predstaviti publici u njemačkom Cottbusu, i to u sklopu sekcije Hits (kinohitovi). Riječ je o povijesnoj drami koja je trenutno u redovnoj kinodistribuciju diljem Hrvatska, a koja je ljetos osvojila Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu za najbolju masku (Ana Bulajić Črček). Film je proizvela Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Forum Ljubljana, talijanskom La Sarraz Pictures, kosovskom Buka Production i sarajevskom SCCA/pro.ba. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić.

 Children's Film – Maleni i Ljeto kada sam naučila letjeti  

U sekciji namijenjenoj filmovima za djecu (Children's Film) prikazuje se kratkometražni igrani film Maleni čiju režiju i scenarij potpisuje René Gallo. Film su producirale Nika Obučina i Tea Matanović za Antitalent. Osim u Cottbusu, film će se uskoro prikazati i na Filmskom festivalu u Montani (Montana Film Festival), uz već spomenuti Kazneni udarac.

U istoj sekciji nalazi se i hrvatska manjinska koprodukcija Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića. Film je ovjenčan Nagradom najboljeg europskog filma za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio najvišu ocjenu publike (4, 87) od svih filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, a glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Film koji se ovog ljeta i jeseni prikazivao i u kinima diljem regije, također je prikazan na mnoštvu svjetskih i regionalnih festivala poput  Zlín Film Festival, festivalu BIKY u Busanu i Locarno Film Festivala, a osim u Cottbusu, u studenom će se prikazati i na prestižnom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF). 

Podsjetimo, hrvatska produkcija sudjeluje i na industrijskom dijelu festivala. U sekciji Work in Progress koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus, predstavlja se projekt debitantskog dugometražnog igranog filma Sedmo nebo redateljice Jasne Nanut i producenta Hrvoja Osvadića, koji nastaje u produkciji tvrtke Petnaesta umjetnost. Uz to, u pitching sekciji (cocoPitch) predstavlja se crnogorski projekt Požari čija je koproducentica Vanja Sremac (Terminal 3). 

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Više detalja pronađite na službenoj stranici Cottbus Film Festivala.

Glava velike ribe, Sigurno mjesto, Garbura, Stric i Illyricvm četiri su od čak deset dugometražnih hrvatskih filmova koja u narednim mjesecima stižu na velika platna. Na tu imponzantnu brojku ukazuje i HAVC-ova kampanja, Otkrij naš novi film, kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama. Sve o kampanji možete pročitati OVDJE.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.