Preskoči na glavni sadržaj

Mnoštvo hrvatskih naslova na 27. Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji

Mnoštvo hrvatskih filmova u raznim će sekcijama biti prikazano u sklopu 27. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji koji se odvija od 16. do 31. ožujka. 

U natjecateljskom programu Balkan Competition prikazuje se višestruko nagrađivani dugometražni igrani prvijenac Jurja Lerotića, Sigurno mjesto (producentica je Miljenka Čogelja, Pipser) te čak šest manjinskih koprodukcija: Praznik rada Pjera Žalice (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film), Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler film), Da li ste videli ovu ženu Matije Gluščevića i Dušana Zorića (hrvatska koproducentica je Tena Gojić, Dinaridi film), Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske (hrvatska koproducentica je Vanja Sremac, Terminal 3), Dani suše Emina Alpera (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film) i Majka Zornitse Sophije (hrvatska koproducentica je Irena Marković, Focus Media). 

U sklopu programa posvećenom filmovima za mlade (Teen) prikazuje se i manjinska koprodukcija Jahači Dominika Menceja (hrvatski koproducent je Danijel Pek, Antitalent).

Cinema Today: Masters program je posvećen novim radovima renomiranih redatelja, među kojima je i film Kajmak Milča Mančevskog, koji je ujedno i predsjednik međunarodnog žirija festivala. Povodom toga, festival nudi i poseban program - retrospektivu svih filmova Milča Mančevskog. Kajmak nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Nukleus Film/JDP, a koproducent je Siniša Juričić.

U sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji održava se i koprodukcijski sajam Sofia Meetings, na kojem će se u sekciji Second Fiction Feature Film predstaviti i projekt The Last Slap talijanskog redatelja Mattea Oleotta, producenta Mihe Černeca (Staragara, Italija, Slovenija) i koproducenata Lane Matić i Borisa T. Matića (Propeler Film). 

Međunarodni filmski festival u Sofiji najveće je događanje ove vrste u Bugarskoj. Održava se od 1997. godine, a cilj festivala je predstaviti domaćim gledateljima najbolje nove naslove svjetskih kinematografija, jednako kao i međunarodnoj publici najbolje filmove bugarske te regionalne produkcije. Radi se također i o jedinom bugarskom filmskom festivalu koji je priznat od strane FIAPF-e i FIPRESCI-ja. Ove se godine festival odvija od 16. do 31. ožujka. Više detalja o programu i festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.