Preskoči na glavni sadržaj

Mnoštvo hrvatskih filmova na Netflixu

Hrvatski korisnici Netflixa ovih dana na toj platformi mogu pogledati čak četiri hrvatska naslova: Dnevnik Pauline P., Nosila je rubac črleni, Cvrčak i mravica te Marginalci, a uskoro stiže još pregršt hit naslova.

Nakon što su na Netflixu osvanuli recentni domaći naslovi Dnevnik Pauline P. Nevena HitrecaNosila je rubac črleni Gorana Dukića, hrvatski korisnici od prošloga tjedna mogu "uhvatiti" i prvi hrvatski dugometražni animirani film stvaran 3D tehnologijom, Cvrčak i mravica Luke Rukavine. Film je u kinima tijekom ove godine pogledalo više od 75 tisuća gledatelja, a trenutno je treći najgledaniji naslov među domaćim korisnicima ovog streaming diva. Cvrčak i mravica se u kinima prikazivao uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje osnovnoškolcima, baš kao i Dnevnik Pauline P

Od ovog tjedna pak, na Netflixu je dostupna i hit komedija Ljubomira Kerekeša, Marginalci, koja je bila najgledaniji hrvatski film u kinima 2022. godine s 46,333 gledatelja, dok ga je sveukupno pogledalo gotovo 55 tisuća gledatelja. 

Pored spomenutih naslova, hrvatski će korisnici Netflixa u narednom periodu moći gledati i sljedeće filmove:

Svi navedeni filmovi iz liste nadolazećih naslova, kao i Cvrčak i mravica te Marginalci koji su već dostupni za gledanje na Netflixu imaju distribuciju pod okriljem Blitz grupe.

"Ugovoreni portfelj između Blitz grupe i Netflixa označava važan trenutak za domaću kinematografiju koji ne samo da će snažno utjecati na vidljivost i prepoznavanje domaćega filma, već će i pomoći razvoju hrvatske kinematografije i oporavku cjelokupne industrije stvarajući nove prilike za kreatore sadržaja i producente.

Ovim plasmanom odabranog sadržaja na najvećoj globalnoj streaming platformi ostvareno je dodatno priznanje i aprecijacija domaćeg sadržaja, a hrvatski filmovi dobivaju priliku dosegnuti široku publiku," poručuju iz Blitza.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich također ističe važnost vidljivosti domaćih naslova.

"Temeljem Zakona o elektroničkim medijima, Netflix ima obavezu 2% godišnjeg prihoda uložiti u produkciju ili kupnju audiovizualnih djela hrvatske nezavisne produkcije. Nadali smo se da će slijedom toga Netflix početi ulagati u proizvodnju. No, i kupovinom hrvatskih filmova postiže se veća vidljivost, što nam je također jedan od ciljeva. Nadamo se da će to pridonijeti i stvaranju nove publike za hrvatske filmove u Hrvatskoj," rekao je Marcich. 

 Naslovne fotografije: prizori iz filmova Cvrčak i mravica, Marginalci, Svećenikova djeca, Šegrt Hlapić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.