Preskoči na glavni sadržaj

Mnoštvo hrvatskih filmova na 21. DokuFestu u Prizrenu

Šest hrvatskih naslova prikazuje se u sklopu raznih natjecateljskih sekcija Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, dok su još dva filma dio nenatjecateljskih programa. Festival se u Prizrenu odvija od 5. do 13. kolovoza. 

U sklopu programa Balkan Dox prikazuje se nagrađivani film Srđana Kovačevića, Tvornice radnicima. Priča je to o radnicima koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Svjetsku premijeru film je imao u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, a potom je prikazan na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima. Među priznanjima ističe se nagrada za najbolji dokumentarni film na festivalu Crossing Europe u Linzu te Oktavijan za najbolji dokumentarni film 2021. godine. Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin.

U istom programu prikazuje se i novi film Gorana Devića, Hrvatskog narodnog preporoda. Film prati tjedan dana u životu zgrade koja je nekoć predstavljala suvremeno arhitektonsko središte naselja izgrađenog u vrijeme Jugoslavije za radnike Željezare Sisak. Zaokupljeni svojim svakodnevnim životima, stanari zgrade prate kako na njezinu sivom pročelju niče šareni mural. Film je premijeru imao na ovogodišnjem izdanju ZagrebDoxa, a na Danima hrvatskog filma osvojio je nagradu za najbolju montažu (Jan Klemsche). Film je nastao u produkciji Petnaeste umjetnosti, u koprodukciji s Kinoljetkom. Producenti su Hrvoje Osvadić i Goran Dević. 

Uz to, Balkan Dox prikazuje i hrvatsku manjinsku koprodukciju, Auti kojima smo odjurili u kapitalizam bugarskih autora Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova. Radi se o zbiru šarolikih priča o ljudima iz svih dijelova Europe kojima su stari socijalistički automobili najvažniji članovi obitelji. Film je svjetsku premijeru imao krajem listopada u natjecateljskom programu Dok Leipziga, a prikazan je i na prestižnom festivalu Black Nights u Tallinnu. Hrvatska koproducentica filma je Dana Budisavljević (Hulahop). 

Program namijenjen kratkometražnim dokumentarnim filmovima broji 15 naslova iz cijeloga svijeta (International Short Dox), a među njima je i eksperimentalni film Davora Sanvincentija, Mjesta koja ćemo disati. Vizualni je to esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, i svojevrsna je bilješka o budućnosti. Film, koji nastaje u produkciji kuće Petikat, do sad je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (IFFR), festivalu EXiS u Seoulu i ZagrebDoxu, a slijede mu projekcije na festivalima u Edinburghu i Ljubljani, te na Liburnia Film Festivalu. 

U konkurenciji kratkometražnih filmova raznih rodova (International Shorts) prikazuje se film Roka Bičeka, Kazneni udarac. Film je snimljen po motivima iz romana 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka te istoimenog dugometražnog filma koji se također priprema. Film je premijerno prikazan prošle godine na prestižnom festivalu u Locarnu, a nakon toga je prikazan i na festivalima u Les Arcsu, Trstu, Linzu, Los Angelesu (SEEfest), na kojem je i osvojio nagradu za najbolji kratkometražni igrani film te mnogim drugima. Kazneni udarac osvojio je i Oktavijana za najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film 2021. godine. Film nastaje u produkciji Antitalenta, u koprodukciji s kućama Cvinger film (Slovenija) i Zwinger film (Austrija), producenti filma su Katarina Prpić, Danijel Pek i Rok Biček

Manjinska hrvatska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Novi imperij redateljice i scenaristice Anne Shishove dio je programa Human Rights Dox. Radnja filma prati Anyu (17), običnu tinejdžerica koja je sanjala o tome da život u Rusiji učini boljim. U ožujku 2018. uhićena je i zatvorena pod izmišljenim optužbama za ekstremizam. Tri godine kasnije, njezina majka nastavlja svoju očajničku borbu da dokaže kćerinu nevinost. Film je dosad prikazan, između ostalog, na Filmskom festivalu Human Rights Watch u New Yorku i na Sheffield Doc Festu, a u fazi razvoja predstavljen je i nagrađen na mnogim platformama poput IDFA Foruma i Hot Docs Foruma. Hrvatski koproducent filma je Siniša Juričić (Nukleus Film). 

U nenatjecateljskim sekcijama DokuFesta u Prizrenu prikazuju se još dva hrvatska kratkometražna naslova. U programu namijenjenom djeci (DokuKids) prikazuje se animirani film Izlet Ane Horvat (produkcija Kreativni sindikat, producent Igor Grubić), koji je nedavno prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Guanajuatu (Meksiko). 

U tematskom programu posvećenom nogometu (Football Shorts) prikazuje se eksperimentalni film Nogomet Ane Hušman (produkcija Studio Pangolin, producentica Ana Hušman). 

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma DokuFest, najveći je filmski festival na Kosovu. Svake godine festival ispunjava kina i improvizirane prostore za projekcije oko povijesnog središta Prizrena izborom od više od 200 filmova iz cijelog svijeta.

Ovogodišnje izdanje, koje se odvija od 5. do 13. kolovoza, otvara film Fire of Love redateljice, scenaristice i producentice Sare Dose. Više o programu 21. DokuFesta pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.