Preskoči na glavni sadržaj

Ministarstvo ljubavi i Sieranevada na festivalu u Chicagu

Na 52. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu, koji se održava od 13. do 27. listopada, prikazuju se dva domaća naslova: dugometražni igrani film Ministarstvo ljubavi u režiji Pave Marinkovića te manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiuja.

Manjinska koprodukcija Sieranevada prikazuje se u natjecateljskom programu, s još 14 naslova. Film prikazuje obiteljsko okupljanje na komemorativnoj večeri. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima. Scenarij i režiju potpisuje Cristi Puiu, a produkciju rumunjska tvrtka Mandragora u koprodukciji s francuskom tvrtkom Alcatraz films, hrvatskim Spiritus movensom, bosanskohercegovačkom tvrtkom 2006. te makedonskom produkcijom Sisters and Brother Mitevski. Hrvatska producentica filma je Zdenka Gold, a jednu od uloga igra hrvatska glumica Petra Kurtela.

Marinkovićeva komedija Ministarstvo ljubavi prikazuje se u sklopu programa World cinema, s četrdesetak naslova koji donose "pregled globalnog suvremenog filmskog krajolika". Ministarstvo ljubavi govori o zaposleniku ministarstva koji istražuje udovice hrvatskih branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama, a primaju mirovine pokojnih muževa. Scenarij i režiju potpisuje Pavo Marinković, glavne uloge igraju Stjepan Perić, Dražen Kühn, Ecija Ojdanić i Olga Pakalović, a producent je Stanko Babić. Film je hrvatsko-češko-slovenska koprodukcija, hrvatski producent je Telefilm, uz koproducente 8Heads Productions (CZ), Casablanca Film Production (SI) i HRT.

Međunarodni filmski festival u Chicagu najstariji je natjecateljski filmski festival u Sjevernoj Americi. Ove godine festival otvara film La La Land u režiji Damiena Chazellea, a zatvara novi film Denisa Villeneuvea, Arrival. Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.