Preskoči na glavni sadržaj

Meso je najbolji film 16. LFF-a; publika nagradila Pusti Dobre, pusti

Peteročlani međunarodni žiri 16. Liburnia Film Festivala, u sastavu Sandra Bastašić, Matjaž Ivanišin, Hanka Kastelicová, Dean Lalić i Boris Ružić, nagradu za najbolji film 16. Liburnia Film Festivala dodijelio je filmu Meso Elvisa Lenića „koji pokazuje da film koji govori o sitnim stvarima može biti velik“. Publika je ocjenom 4,573 nagradila Pusti Dobre, pusti Vlatke Vorkapić (FADE IN, 2018.).

Meso (Kinematograf, 2018.) je svojom suptilnošću i kompletnošću oduševio LFF-ov ovogodišnji žiri. Film je dobio još dvije nagrade – nagradu za najbolji regionalni film i nagradu za dizajn zvuka koji potpisuje Martin Semenčić pohvaljen zbog „dimenzije filma koja se nalazi izvan ekrana, za dramaturgiju, okus, njuh i osjet koji progovaraju putem zvuka“. 

„Zbog načina na koji je osobnu slobodu učinio javnom“ u filmu Majči (Akademija dramske umjetnosti, 2018.) Josip Lukić primio je posebno priznanje žirija 16. LFF-a. „U pitanju je film koji razotkriva ne samo autora, već i njegovu protagonisticu putem njihovih obiteljskih povijesti i trauma. No razotkrivanje u pitanju nije ono srama, već emancipacije i borbe za pravo na vlastitu, osobnu slobodu.“ stoji u obrazloženju žirija.

Dokumentarac Patrola Uran (Akademija dramske umjetnosti, 2018.) osvojio je dvije stručne nagrade. U kategoriji najbolje režije, nagrada je dodijeljena Lovri Mrđenu „koji vješto i odgovorno gradi međuljudske odnose i njihovu dinamiku na ekranu. Vještina u građenju priče i nalaženju smisla u detaljima dječje svakodnevice okosnica je kvalitete filma. Nagrada je utoliko testament hrabrosti redatelji i zalog za buduće dokumentarne projekte koji ga čekaju“. Montažerki istog filma, Heleni Kanini Kiiru, žiri je odlučio dodijeliti nagradu za najbolju montažu zbog „ostvarene koherencije narativa, kvalitetnog ritma, te suptilne montažne postupke u službi priče“.

Nagrada za najbolju fotografiju otišla je Jošku Moroviću za rad na filmu Bebé na Volé koji „pokazuje širinu vizualnih postupaka, te nam time daje uvid u kompleksan i slojevit život protagonista, kako u totalu, tako i u krupnom planu“. 

Osim statua kastavskog umjetnika Saše Jantoleka koje dobivaju svi laureati, dobitnici nagrada za najbolji film po izboru publike i žirija dobivaju novčanu nagradu od 1 000 USD i izradu DCP-a koju osigurava Restart, a autor najboljeg regionalnog filma dobiva 50% popusta na radionicu BDC Discoveries koju osigurava Balkan Documentary Center. Najbolji redatelj dobiva direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

Publika će najbolje filmove ovogodišnjeg LFF-a moći pogledati u sklopu turneje LFF-ovih laureata 'Liburnia uplovljava', čija je prva projekcija zakazana već za petak, 31. kolovoza, u Ičićima gdje je najstariji dokumentarni filmski festival u Hrvatskoj doživio svojih prvih 13 izdanja.

16 Liburnia Film Festival od 20. do 24. kolovoza na malu Ljetnu pozornicu u Opatiji donio je 18 recentnih hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji i još četiri filma u produkciji Restarta, suorganizatora festivala. U popratnom su programu prikazana još dva filma, održane su filmske radionice za velike i male, case study filmova Srbenka i Chris the Swiss te razgovorni i zabavni program. 

Naslovne fotografije: Elvis Lenić; Vlatka Vorkapić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.