Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu: Radije bih bila kamen Ane Hušman kandidat za Europsku filmsku nagradu

Dokumentarno-eksperimentalni film Radije bih bila kamen autorice Ane Hušman izabran je za kandidata za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu koji traje do 4. veljače. 

"Autorica pridaje lirsku i osjetilnu pozornost krajoliku ugroženom ekološkim i ekonomskim promjenama te donosi razoružavajuće brižnu perspektivu, spojenu majstorski poetskom naracijom. Jedna regija Hrvatske prikazana je kroz dirljiv kolaž osobnih i kolektivnih sjećanja, kako bismo nježno razmislili o tragovima koje ostavljamo iza sebe," stoji u obrazloženju žirija koji je odabrao film Radije bih bila kamen autorice Ane Hušman kao festivalskog kandidata za Europsku filmsku nagradu. 

"Jako me veseli nagrada, koja je ujedno i dobar start za život filma. No, prije svega je to pohvala ekipi s kojom već godinama radim filmove. Zahvaljujem i HAVC-u što i dalje ulaže i njeguje eksperimentalni film," rekla je autorica tim povodom.

Kategorija Europski kratkometražni film organizirana je u suradnji Europske filmske akademije s festivalima diljem Europe. Na svakom od kvalificiranih festivala, među kojima je i Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, neovisni žiri bira jednog kandidata za utrku za nominaciju za Europsku filmsku nagradu, a sveukupna lista se sastoji od 29 naslova. Kvalificirani festivali nominirat će na kraju pet filmova, a za pobjednika će glasati članovi Europske filmske akademije. 

Dokumentarno-eksperimentalni film Radije bih bila kamen premijerno je prikazan u petak, 26. siječnja u Rotterdamu kao dio glavnog natjecateljskog programa Tiger Shorts.

Popis svih nagrađenih iz sekcije Tiger Shorts možete pronaći na ovoj poveznici

Film kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja. Mala Jela utjelovljuje više ženskih lica u obitelji koju dominantno čine žene: majku, baku, sestru, tetke.

Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka je Iva Kraljević, a za zvuk (dizajn i miks) i glazbu bio je zadužen Ivan Zelić, dok je zvuk snimala Ivna Jurković. Film je realiziran u produkciji Studija Pangolin, a producentica je sama autorica, Ana Hušman. Distributer je Bonobostudio. 

Podsjetimo, u Rotterdamu se premijerno prikazao i posljednji film preminulog umjetnika Ivana Faktora, Bol, i to u sklopu sekcije Short & Mid-length. Film su publici predstavili montažer Damir Čučić i producentica Jelena Duh

Također, u industrijskom dijelu festivala, u sklopu radionice Rotterdam Lab namijenjene producentima / producenticama u usponu sudjeluje producentica Nika Obučina (Antitalent).

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam - IFFR) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. 

Naslovna fotografija: dobitnici nagrada sekcije Tiger Shorts na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (krajnje desno: Ana Hušman)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.