Preskoči na glavni sadržaj

Festival Zinebi u Bilbau: Valerija Sare Jurinčić kandidat za Europsku filmsku nagradu

Kratkometražni eksperimentalno dokumentarni film Valerija autorice Sare Jurinčić izabran je kao kandidat za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma na 65. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi u španjolskom Bilbau. 

"Kandidatura za Europsku filmsku nagradu ide filmu koji vodi u podzemni svijet kako bi spojio žive i mrtve, trenutak i vječnost. Nekonvencionalnim vizualnim sredstvima i oniričkom poetikom naglašava ritual koji sprječava zaborav na sjećanja predaka, kako bi se likovi i gledatelji u cjelini ponovno povezali sa svojim korijenima i samom ljudskom biti," stoji u obrazloženju žirija 65. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi, koji je kandidaturu za Europsku filmsku nagradu, u kategoriji Najbolji kratkometražni europski film, dodijelio radu Sare Jurinčić, Valerija.

Kategorija Europski kratkometražni film organizirana je u suradnji Europske filmske akademije s festivalima diljem Europe. Na svakom od kvalificiranih festivala, među kojima je i Zinebi, neovisni žiri bira jednog kandidata za utrku za nominaciju za Europsku filmsku nagradu, a sveukupna lista se sastoji od 29 naslova. Kvalificirani festivali nominirat će na kraju pet filmova, a za pobjednika će glasati članovi Europske filmske akademije. 

Valerija je eksperimentalno dokumentarni film, a zamišljen je kao intimni susret autorice i njenih pretkinja, inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškarci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru.

Film su producirale Vanja Jambrović (Restart) i Sara Jurinčić (Studio Nomad).

Valerija je svjetsku premijeru imala na 30. izdanju Sheffield DocFesta, a otad je prikazana na mnogim festivalima diljem svijeta, uključujući i Dok Leipzig, a nagrade je osvojila na Sarajevo Film Festivalu (Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni dokumentarac), 25 FPS-u (Grand Prix) i Mediteran Film Festivalu (posebno priznanje). 

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi odvijao se u gradu Bilbao od 10. do 17. studenog, a osim Valerije, u službenoj konkurenciji prikazao se i hrvatski kratkometražni igrani film Prava istine priče o šori redateljice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić. Film je realiziran u produkciji hrvatskog Antitalenta, a koproducenti su španjolska kuća Fractal te hrvatska kuća Blank. 

Zinebi je najveći međunarodni festival u kategoriji dokumentarnog i kratkometražnog filma u Španjolskoj, a posvećen je promociji autora koji tek počinju svoje karijere. Festival od 1974. godine posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata), a osim za nagradu Oscar, pobjednički naslovi također su kvalificirani za nominacije za BAFTA-u, Europsku filmsku nagradu i Nagradu Goya španjolske Akademije filmske umjetnosti i znanosti. Popis ovogodišnjih nagrađenih filmova možete pronaći na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: Sara Jurinčić na preuzimanju nagrade na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi u Bilbau

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.