Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodna premijera filma Dum spiro spero na 59. DOK Leipzigu

Dokumentarni film Dum spiro spero scenarista i redatelja Pere Kvesića, nastao u produkciji Factuma, uvršten je u natjecateljski program 59. izdanja prestižnog Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, koji se održava od 31. listopada do 6. studenog. U konkurenciju je uvrštena i hrvatska manjiska koprodukcija, animirani film Noćna ptica Špele Čadež.

U svom debitantskom filmu afirmirani književnik, novinar i urednik Pero Kvesić priča o gubljenju životnih snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža.

Projekcija Dum spiro spero u Njemačkoj bit će ujedno i međunarodna premijera filma koji je u Hrvatskoj osvojio Grand prix Dana hrvatskog filma, Nagradu Vedran Šamanović na Pulskom filmskom festivalu te nagradu za najbolji film na Liburnia Film Festivalu.

Na festivalu će biti prikazana i hrvatska manjiska koprodukcija, animirani film Noćna ptica Špele Čadež, koja je uvrštena u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova. Film govori o pijanom jazavcu koji nakon prometne nesreće bježi od policije. Hrvatski koproducent je Bonobostudio.

Četvrtu godinu zaredom u okviru festivala održava se regionalna inicijativa SEED – South East European Documentaries. Inicijativu organiziraju Restart i DokSrbija u suradnji s Balkan Documentary Center i DOK Leipzigom, a partneri su: Hrvatski audiovizualni centar, Makedonska filmska agencija, Filmski centar Srbije, Grčki filmski centar i Bugarski nacionalni filmski centar. Cilj inicijative je skrenuti pozornost na regionalne koprodukcijske potencijale, predstaviti najnovije filmske naslove i poticati umrežavanje među dokumentaristima unutar Jugoistočne Europe i izvan nje. 

U okviru SEED-a zainteresirani će moći pristupiti online video knjižnici u koju su uvršteni i hrvatski filmovi Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević, Slobodni Tomislava Žaje, Turizam! Tonćija Gaćine Generacija '68. Nenada Puhovskog (kategorija DOK film market) te manjinske koprodukcije Moj svijet je naopačke Petre Seliškar, Četiri putovnice Mihajla Jevtića te Zid smrti, i tako to Mladena Kovačevića (kategorija East Silver & IDF). Također, izdana je i publikacija koju možete naći u privitku, a predstavlja nove dokumentarne filmove i one u fazi postprodukcije. 

DOK Leipzig je jedan od najvažnijih europskih festivala posvećenih dokumentarnom i animiranom filmu, a više detalja o njegovom 59. izdanju možete naći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.