Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodna premijera filma Brod Elvisa Lenića na Ji.hlavi; u programu i Između revolucija Vlada Petrija 

Dokumentarni film Brod redatelja Elvisa Lenića, koji je nastao pod okriljem kuće Kinematograf (producentica je Dijana Cetina Mlađenović) uvršten je u natjecateljsku sekciju Opus Bonum Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava. U natjecateljskom programu Testimonies prikazat će se i film Između revolucija Vlada Petrija realiziran u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji (hrvatski koproducent je Oliver Sertić, Restart). Festival u češkoj Jihlavi održava se od 24. do 29. listopada. 

Dugometražni dokumentarni film Brod donosi svjedočanstva bivših radnika pulskog brodogradilišta Uljanik, koje je, nakon više od 160 godina postojanja i brojnih veličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, postalo groblje napuštenih radiona, čeličnih olupina i zaustavljenih dizalica.

Film je režirao i snimio Elvis Lenić, koji potpisuje i scenarij, a producirala ga je Dijana Cetina Mlađenović (Kinematograf). Montažer je Matija Debeljuh, a dizajner zvuka Bojan Kondres

Brod je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem, 70. Pulskom filmskom festivalu, a prikazivanje u češkoj Jihlavi bit će mu međunarodna premijera. Film je uvršten u natjecateljski program Opus Bonum, koji broji sveukupno 17 naslova, a radi se o izboru, kako stoji u opisu programa, "najboljih svjetskih dokumentaraca". 

Osim Broda, na Ji.hlavi prikazuje se i hrvatska manjinska koprodukcija Između revolucija Vlada Petrija, i to u sklopu natjecateljskog programa Testimonies, posvećenog snažnim dokumentarnim filmovima "koji se bave važnim društvenim, ekonomskim, ekološkim i političkim fenomenima". Film je nastao u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji, hrvatski koproducent je Oliver Sertić, Restart. Između revolucija je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio FIPRESCI nagradu za najbolji film iz programa FORUM, a ovih dana se prikazuje u Luksemburgu, na Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast. 

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi organizira i oblikuje program Docu Talents from the East, u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom. Izabrani projekti predstavili su se ljetos na festivalu u Sarajevu, u sklopu industrijskog programa CineLink Industry Days, a jedan od njih bio je iz Hrvatske: Snovi o El Doradu redatelja Alana Stankovića i producenta Borisa Veličana (produkcija Studio devet). 

27. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, najvećeg događanja ove vrste u srednjoj i istočnoj Europi, održat će se od 24. do 29. listopada u češkom gradu Jihlava. Na festivalu će se prikazati preko 350 naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, od kojih 115 imaju svjetske premijere, 22 međunarodne, a 17 europske. Festival je dio DOC Alliancea - partnerstva među sedam europskih festivala dokumentarnih filmova, s ciljem jačanja nezavisne i kreativne dokumentaristike u Europi. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: kadrovi iz filmova Brod; Između revolucija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.