Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodna premijera Dnevnika Diane Budisavljević na festivalu u Antaliji

Film Dnevnik Diane Budisavljević svoju će međunarodnu premijeru imati u natjecateljskom programu 56. Međunarodnog filmskog festivala u Antaliji Golden Orange, koji se održava od 26. listopada do 1. studenog. 

Nakon Antalije, film redateljice Dane Budisavljević će se prikazati na 29. Festivalu istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu i Festivalu židovoskog filma u Londonu, a 11. studenog u Kombank dvorani u sklopu festivala Slobodna zona premijerno će se predstaviti beogradskoj publici. 

'Posebno je značajno i hrabro to što je inicijativa za ovaj film došla iz Hrvatske, koja je i većinski producent. To je zemlja gdje su se za vrijeme vladavine NDH dogodili strašni zločini, ali isto tako i zemlja gdje su se dogodili izuzetno humani podvizi, ne samo Diane Budisavljević, već velikog broja običnih i hrabrih ljudi koji su sudjelovali u akciji spašavanja djece', rekla je producentica Snežana van Houwelingen čiji je This and That Productions srpski koproducent filma, a povodom predstavljanja u Beogradu. 

Dnevnik Diane Budisavljević premijerno je prikazan ljetos na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio šest nagrada, među kojima i nagradu za najbolji hrvatski film. Nakon uspješne ljetne turneje i svečane zagrebačke premijere u KD Vatroslava Lisinskog, film se od 3. listopada redovno prikazuje u kinima širom Hrvatske, a dosad ga je pogledalo više od 24 000 gledatelja.

Dokumentarno-igrani film Dane Budisavljević je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba koji je ujedno i distributer filma te u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES.

Naslovne fotografije: scena iz filma Dnevnik Diane Budisavljević; predstavljanje filma Dnevnik Diane Budisavljević u Beogradu (autor fotografije: Hulahop)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.