Preskoči na glavni sadržaj

Mediji na snimanju Igre prijestolja: Zarada domaće filmske industrije ove se godine udvostručila

Dubrovnik, 26. rujna 2014. - U Dubrovniku je u petak za predstavnike medija otvoren set Igre prijestolja, HBO-ove serije koja se već četvrtu godinu snima u Hrvatskoj. Snimanje pete sezone na lokacijama u Dalmaciji ove godine traje 33 dana, a produkcija će ukupno potrošiti oko 43 milijuna kuna (oko 5,7 milijuna eura), otkrili su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, koji su uz dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića, predstavnike HBO-a i hrvatske produkcijske kuće Embassy Films posjetili set na dubrovačkim zidinama.

HBO-ova ekipa izrazila je zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim filmskim djelatnicima, koji na snimanju serije surađuju već četvrtu godinu zaredom. U tijeku je snimanje pete sezone nastale po serijalu Pjesme leda i vatre Georgea R. R. Martina. Dubrovnik u seriji glumi Kraljev Grudobran - glavni grad Sedam kraljevina Westerosa, a snimanje je već završeno na drugim lokacijama, u Šibeniku, Splitu i Klisu.

HBO-ova produkcija će ove godine u Hrvatskoj potrošiti oko 43 milijuna kuna (oko 5,7 milijuna eura), dok bi kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra trebali dobiti povrat uloženih sredstava od otprilike 8,5 milijuna kuna (oko 1,1 milijun eura).  Na snimanju je ove godine ukupno bilo zaposleno oko 300 filmskih profesionalaca i statista iz Hrvatske.  

„U okviru sustava poticaja koje provodi HAVC, prihod prve godine iznosio je 25 milijuna kuna, druge godine  58 milijuna, a ove godine očekujemo 105 milijuna kuna izvoza filmskih usluga. Da nije bilo inicijalnog povjerenja HBO-a bilo bi teško zakotrljati tu grudu snijega i teže  bi nam bilo dokazati da jedna mala kulturna industrija može biti vrlo ozbiljan motor razvoja i zarade, kao što govore brojke. To nam daje vjeru i da će Vlada podržati naš daljnji rast i razvoj, kao što nas je podržavala do sada“, kazao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Ministar Maras se osvrnuo na suradnju s HBO-om. „Što se tiče ovog konkretnog projekta, drago mi je da su ljudi zadovoljni, da vide da s hrvatskom državom mogu poslovati, da rade veliku promociju i Republici Hrvatskoj i Dubrovniku i svim našim lokacijama. Ovo je uspješna priča za sve: i za HBO i za Hrvatsku i za lokalne sredine i za naš turizam“, kazao je ministar. 

Od uvođenja mjera poticaja 2012. do danas, svake se godine primjećuje dodatni interes za snimanje međunarodnih produkcija u Hrvatskoj, a zanimljiv je i podatak o danima snimanja koje su strane produkcije provele u Hrvatskoj: dok se u 2012. snimalo ukupno 82 dana, u 2013. godini 156, ove će godine taj broj iznositi čak 210 dana.

Naslovne fotografije: statisti s dubrovačkog seta Igra prijestolja; Hrvoje Hribar, Andro Vlahušić, Gordan Maras; Gordan Maras, Erika Milutin (Embassy Films), Bernadette Caulfield (izvršna producentica serije), Hrvoje Hribar; statisti s dubrovačkog seta Igra prijestolja; statisti s dubrovačkog seta Igra prijestolja

Fotografije u visokoj rezoluciji možete preuzeti ovdje; autor svih fotografija je Željko Tutnjević.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.