Preskoči na glavni sadržaj

Matanićev Zvizdan hrvatski je predstavnik za Oscara

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je dugometražni igrani film Dalibora Matanića, Zvizdan, za predstavnika Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova. 

Kako su izvijestili iz Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), od pozvanih filmova iz ovogodišnje hrvatske produkcije odazvalo se njih sedam: Iza sna redatelja Igora Filipovića (produkcija Jamat), Ljubav ili smrt Daniela Kušana (Kinorama), Kosac Zvonimira Jurića (Kinorama), Takva su pravila Ognjena Sviličića (Maxima film), Ti mene nosiš Ivone Juka (4Film), Zagreb cappuccino Vanje Sviličić (Maxima film) te Zvizdan Dalibora Matanića (Kinorama). 

15 članova HDFD–a iz svih strukovnih ogranaka Društva činilo je komisiju za odabir filma, a spomenuta komisija je odlučila da Zvizdan Dalibora Matanića u produkciji Kinorame bude predstavnik Hrvatske za 88. nagradu Oscar u kategoriji najbolji film na stranom jeziku. 

Zvizdan je nakon međunarodne premijere na prestižnom međunarodnom festivalu u Cannesu osvojio Nagradu žirija u sklopu programa Izvjestan pogled. Nakon toga uvršten je i u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament. Hrvatska premijera filma održana je na 62. izdanju pulskog filmskog festivala, gdje je nagrađen sa šest Zlatnih Arena te Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film. Pored spomenutih, osvojio je i nagradu OKTAVIJAN Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Na nedavno održanom Sarajevo Film Festivalu, Zvizdan je osvojio nagradu CICAE koju dodjeljuje žiri Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, a ušao je i u selekciju World Cinema dvadesetog izdanja najutjecajnijeg filmskog festivala u Istočnoj Aziji – onog koji se od 1. do 10. listopada održava u južnokorejskom gradu Busanu. 

Zvizdan prati tri priče o zabranjenoj ljubavi koje se događaju u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem. Glavne uloge igrajuTihana Lazović i Goran Marković, direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović. Produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama, a koprodukciju slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Prijave za 88. nagradu Oscar (u kategoriji stranih filmova) podnose se do 1. listopada, a izbor kandidata za najbolji strani film (Najbolji film na stranom jeziku/Best Foreign Language Film) bit će objavljen 14. siječnja. Dodjela se održava 28. veljače 2016. u Los Angelesu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.