Preskoči na glavni sadržaj

Manjinska bugarsko-hrvatska koprodukcija Crveno najbolji kratkometražni film festivala u Sofiji

Manjinska hrvatska koprodukcija Crveno proglašena je najboljim bugarskim kratkometražnim filmom 20. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji koji se od 10. do 20. ožujka održao u bugarskom glavnom gradu. Uz to na industrijskom dijelu festivala Sofia meetings nagrađen je projekt Vanje Sviličić Zatvoreno za javnost

Film Crveno (Na Červeno; Red Light) nastao je u produkciji Revo films iz Sofije. Režiju potpisuje Toma Waszarow, scenaristi su Viktor Dessov i Toma Waszarow, a producentica je Anna Stoeva. Hrvatski koproducent je Eclectica d.o.o. iz Zagreba.

U filmu su sudjelovali hrvatski autori i filmski djelatnici: snimatelj tona Hrvoje Radnić, mikroman Darko Ćosić, montažer Vladimir Gojun, kolorist Tomislav Stojanović te hrvatski koproducent filma Ivan Kelava.

Riječ je o komediji koju autori opisuju kao 'film ceste koji zapne na prvom križanju'. Crvenom je ovo prvi festival, a samim time i prvo priznanje. Riječ je o pobjedi unutar programa 'Jameson short film competition', nagradi koja redatelju donosi 6. 000 eura za razvoj njegovog idućeg projekta. Osim toga, nagrada se tradicionalno smatra katapultom za redatelja s obzirom na to da su njezini prethodni osvajači bili bugarski filmaši čiji su debitantski dugometražni filmovi bili premijerno prikazani na festivalima poput onih u San Sebastianu i Torontu (The Lesson, Kristina Grozeva). 

Osim ove, u industrijskom dijelu festivala, na 13. izdanju platforme Sofia meetings nagradu 'Mladi producent' koju dodjeljuje Yapimlab iz Turske osvojio je projekt dugometražnog igranog filma Zatvoreno za javnost redateljice Vanje Sviličić i producentice Ree Rajčić u produkciji Maxima filma. Protuvrijednost nagrade od 5. 000 eura uključuje sudjelovanje producentice na konzultacijama u trajanju od jednog tjedna u Istanbulu i predstavljanje projekta turskim producentima. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Crveno; Rea Rajčić na dodjeli nagrade 'Mladi producent' 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.