Preskoči na glavni sadržaj

Lost Country prikazan u Cannesu: 'Svi ćemo pamtiti ovu premijeru'

Dugometražni igrani film redatelja Vladimira Perišića, Lost Country, doživio je ovacije na svjetskoj premijeri održanoj u ponedjeljak, 22. svibnja u sklopu programa Tjedan kritike 76. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Hrvatsku ekipu u Cannesu predstavljali su koproducentica Ankica Jurić Tilić (Kinorama) te glumci Marija Škaričić i Duško Valentić.

"Za mene uvijek prvo gledanje s publikom ima posebnu važnost – mi koji živimo s filmom cijeli niz godina ne možemo biti objektivni oko toga kako će djelovati na publiku. Današnje iskustvo je bilo prekrasno – snažan i uporan pljesak, suze, puno emocija i zaista divan prijem publike. Mislim da ćemo svi pamtiti ovu premijeru i drago mi je što smo bili dio ovog filma," rekla je nakon svjetske premijere koproducentica filma Ankica Jurić Tilić (Kinorama).

Međunarodnu filmsku ekipu u Cannesu predvođenu redateljem Vladimirom Perišićem i scenaristicom Alice Winocour publika je nagradila dugim pljeskom. Emotivnoj premijeri prisustvovali su i predstavnici hrvatskog djela ekipe: koproducentica Ankica Jurić Tilić i glumci Marija Škaričić i Duško Valentić.

Glavne uloge u filmu Lost Country nose Jovan Ginić i Jasna Đuričić, a zapažene su uloge odigrali i Miodrag Jovanović, Lazar Kocić, Pavle Čemerikić, Duško Valentić, Helena Buljan, Ana Simeunović, Boris Isaković i Marija Škaričić. 

Producentice i producenti filma su Janja Kralj iz francuske kuće KinoElektron, Nadia Turincev Omar El Kadi iz francuske kuće Easy Riders Films i Vladimir Perišić iz srpske kuće Trilema. Koproducenti su Vincent Quenault Jeanne Geiben iz luksemburške kuće Red Lion i Ankica Jurić Tilić iz hrvatske Kinorame, uz ARTE France Cinéma i Cosmodigital. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, ARTE France Cinéma, CNC, Luksemburškog filmskog fonda (Luxembourg Film Fund) i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Radnja filma smještena je u Srbiju 1996. godine. U tijeku su studentske demonstracije protiv Miloševićevog režima, a petnaestogodišnji Stefan je pred najtežom od svih revolucija – mora se suprotstaviti vlastitoj voljenoj majci, glasnogovornici te iste korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji.

Povodom premijere u Cannesu, u svojoj kritici Screen Daily film naziva "impresivnom i slojevitom pričom o sazrijevanju". Cijelu kritiku možete pročitati ovdje

Tjedan kritike (Semaine de la Critique) paralelni je program Filmskog festivala u Cannesu, pokrenut 1962. godine. Ovogodišnje, 62. izdanje, odvija se od 17. do 25. svibnja, a tradicionalno predstavlja 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. Cilj programa je otkrivati nove talente, a imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonzáleza Iñárittua i Gaspara Noéa upravo su na Tjednu kritike imali svoje velike "uzlete". Međunarodni žiri dodijelit će četiri nagrade: dvije za dugometražni film (Grand Prize i French Touch Prize) te jednu za kratkometražni (Leitz Cine Discovery Prize). U sklopu Tjedna kritike dodjeljuje se i nagrada za glumačku zvijezdu u usponu (Louis Roederer Foundation Rising Star Award), a selektirani filmovi u konkurenciji su i za Zlatna kameru (Camera d'Or). Više informacija o programu možete pronaći na ovoj poveznici.

Podsjetimo, u istom programu svjetsku premijeru imat će i hrvatski kratkometražni igrani film Prava istina priče o šori redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić (Antitalent). 

Više fotografija s premijere dostupno je ovdje (autor fotografija je Vincent Cros).  

Naslovna fotografija: (slijeva na desno) Chris Marcich, Marija Škaričić, Vladimir Perišić i Duško Valentić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.