Preskoči na glavni sadržaj

Ljubav oko svijeta otvara 16. izdanje bjelovarskog festivala dokumentarnog filma DOKUart

U subotu, 18. rujna počinje 16. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma te se odvija do subote, 25. rujna. Za vrijeme trajanja festivala, prikazat će se 13 kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova sa svih strana svijeta, među kojima i šest hrvatskih premijera. 

Kako je najavila selektorica festivala Rada Šešić, ovogodišnji festival posvećen je ljubavi pa prigodno program u subotu, 18. rujna u 20 sati otvara film Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara.

"Imat ćemo različite dokumentarce i različite teme od velikih priča do onih intimnih. Od opservacijskih, filmova bez riječi, filmova s puno riječi, političkih trilera i psiholoških trilera. Imamo po prvi put film iz Čilea koji je nominiran za Oscara, zove se 'Agent krtica', kao i film 'Sretan Božić, Yiwu' koji je sniman u Kini u gradu u kojem postoji 600 tvornica te one opskrbljuju gotovo cijeli svijet božićnim poklonima," istaknula je između ostalog Šešić.

Nakon prošle godine kada je cijeli festival održan u alternativnom izdanju na otvorenom prostoru u raznim dijelovima Bjelovara, DOKUart se sada vraća u svoje prirodno okruženje, odnosno u kino. Ipak, s obzirom na epidemiološku situaciju, način održavanja festivala je ipak nešto drugačiji u odnosu na prethodne godine.

Na projekcijama će se moći prisustvovati s covid potvrdom, s potvrdom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.

Večer uoči samog festivala, u Gradskom muzeju Bjelovar u petak, 17. rujna u 19.30 sati otvorit će se i multimedijska izložba "DOKUart – 15 godina s vama". U sklopu izložbe moći će se pogledati plakati za sve prijašnje festivale, špice, brojne fotografije, a prikazivat će se i neki kratkometražni filmovi koji su prikazani prijašnjih godina na festivalu kao i filmovi s radionice Malog DOKUarta. Mali DOKUart stigao je već do 14. izdanja i na natječaj školskog videostvaralaštva pristiglo je 30 radova iz cijele Hrvatske te su članice prosudbene komisije Ana Đordić, Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić izabrale sedam najboljih filmova.

Održat će se i filmska radionica za učenike bjelovarskih osnovnih škola koju će voditi poznati bjelovarski režiser sa zagrebačkom adresom Đuro Gavran. Svi nagrađeni filmovi pristigli na natječaj za Mali DOKUart kao i film koji će snimiti polaznici radionice, prikazat će se u petak, 24. rujna u kino dvorani bjelovarskog KMC-a.

I ove godine omogućene su projekcije za učenike osnovnih i srednjih škola koje će ipak biti online, a nagrada počasni DOKUartovac odnosno posebno priznanje za cjelokupni životni rad i doprinos dokumentarizmu dodijelit će se supružnicima Petru i Vesni Krelja. Na rasporedu je i predavanje filmske kritičarke Višnje Vukašinović "Jezik 21. stoljeća" u kojem će biti govora o onome što se krije iza onoga što vidimo i čujemo kada gledamo filmove.

Osim nagrade publike koja će se dodijeliti filmu s najvišom prosječnom ocjenom i ove godine nagradu će dodjeljivati i Žiri mladih sastavljen od učenika bjelovarske gimnazije.

Detaljan programa ovogodišnjeg DOKUarta možete pronaći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.