Preskoči na glavni sadržaj

Levitacija i Tlo pod nogama pobjednici drugog izdanja Kratkih na brzinu

Animirani film Marka Meštrovića, Levitacija, odnio je nagrade za najbolju animaciju, grafičko oblikovanje i originalnu glazbu, a film redateljice Sonje Tarokić, Tlo pod nogama, kući se vratio s čak pet nagrada – onima za najbolju scenografiju, kostimografiju, glumački ansambl, scenarij i režiju. 

Rekao sam na početku ove Revije da će biti bolja od prošlogodišnje i nisam vas slagao. Očekujem da će dogodine biti još bolja i veća.“ – kazao je gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec te dodao kako ne želi zatvoriti ovu Reviju.

Druga Revija – Kratki na brzinu u Svetom Ivanu Zelini ipak je zatvorena dodjelom nagrada stručnog žirija, Miroslava Mandića, Nebojše Slijepčevića i Tamare Babun. Njihovom jednoglasnom odlukom film redateljice Sonje Tarokić, Tlo pod nogama, kući se vratio s pet nagrada. 

U maniri Altmanovih filmskih tapiserija, odlučna režija mrsi i prepliće mikrosvijet splitske obitelji, pomoću elegantnog kadriranja traži pukotine u odnosima, pronalazi nedorečenosti u komunikaciji između likova. Autentičan odabir glumaca i zreo rad s cjelokupnim ansamblom upotpunjuje dojam o preciznom i pronicljivom režijskom konceptu.“ – kazao je Miroslav Mandić, obrazloživši odluku žirija za najbolju režiju.

Mediteranska fjaka i minimalizam crteža - sadržaj i forma postaju jedno.“ – rekao je Nebojša Slijepčević i predstavio još jednog velikog pobjednika Revije hrvatskih kratkih filmova – Kratki na brzinu. Animirani film Marka Meštrovića, Levitacija, odnio je nagrade za najbolju animaciju, grafičko oblikovanje i originalnu glazbu za koju je zaslužan Natko Stipaničev

Pobjednica prvog Croatian Short Pitcha je Tamara Bilankov, koja je će dobiti sredstva za snimanje filma Akt u iznosu od 3.000 kuna koje dodjeljuje A-Link te mentorstvo i osnovnu opremu za snimanje filma Sekvaneca produkcije. Nagrada za najbolju montažu otišla je Janu Klemscheu, a najbolju fotografiju Jani Plećaš, oboje iz filma Manjača autora Tina Žanića. Nagrada publike pak, otišla je u ruke Igoru Šeregiju za film Poklon predsjednika Nixona.

Povelje za posebna dostignuća otišle su Petru Fradeliću, za najbolji eksperimentalni film – Film u filmu, ekipi filma 300 naopakih križeva za najbolji vizualni koncept, Ivani Krizmanić za iznimno glumačko ostvarenje te posljednje i nikako najmanje važno filmu Bernarde Džakić i Antonia Kranjeca – Slobodni stil za najbolji film Škole kratkog filma – Kratki na brzinu.

U četiri dana Revije, uz ostale popratne aktivnosti, prikazana su 82 kratka filma, od čega 44 u konkurenciji Glavnog programa, a posjetitelji su mogli pogledati i Retrospektivu Želimira Žilnika, bogati programski blok Zagreb Film Festivala, te slovenskih partnera Luksuz produkcije i Udruge Kraken, najmanje kino na svijetu – Factum monovolumen, razvojnu platformu Croatian Short Pitch, umjetničke radove Hane Tintor i video instalaciju Andree Knezović

Reviju su podržali Grad Sveti Ivan Zelina, Zagrebačka županija i Hrvatski Audiovizualni centar.

Naslovne fotografije: dodjela nagrada

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.