Preskoči na glavni sadržaj

Krugovima nagrada za najbolji film u Bariju

Film Krugovi, hrvatska manjinska koprodukcija u režiji srpskog redatelja Srdana Golubovića, osvojio je nagradu za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Bariju koji se održavao od 16. do 23. ožujka u Italiji. Ovo je četvrti festival na kojem je film prikazan u natjecateljskom programu i ujedno četvrta nagrada koju je osvojio. 

Nagradu za najbolji film na Festivalu u Bariju (International Prize Bif&st of the Public) dodjeljuje žiri publike koji čini 50 gledatelja na čelu s Ulrichom Felsbergom, poznatim svjetskim producentom koji je, među ostalim, producirao filmove Kena Loacha i Wima Wendersa. Osim za najbolji film, nagrada se dodjeljuje i za najbolju glumicu i najboljeg glumca. U konkurenciji International Panorama prikazano je 12 naslova iz cijelog svijeta.

Hrvatski producent filma, Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler Film, ovim je povodom izjavio: Neizmjerno smo sretni što smo s filmom dosad postigli stopostotni učinak. Ovo je bio četvrti festival u čijem je natjecateljskom programu film prikazan i četvrta nagrada koju smo osvojili. To nam je dokaz da su i žiriji i publika prepoznali poruku koju smo ovim filmom htjeli prenijeti.

Film Krugovi premijerno je prikazan na prestižnom Sundance Film Festivalu u SAD-u gdje je osvojio posebnu nagradu žirija. Također, film je dosad osvojio i Nagradu ekumenskog žirija na nedavno održanom 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinaleu) te nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji gdje je prikazan u konkurenciji balkanskog filma.

Film će u ožujku biti prikazan na međunarodnim filmskim festivalima u Vilniusu (Litva), Hong Kongu, Grazu (Austrija), dok ga u travnju očekuju festivali u Istanbulu (Turska), Wiesbadenu (Njemačka), Jeonjuu (Južna Koreja), Minneapolisu i Seattleu (SAD) te Skopju (Makedonija).

Krugovi su priča o petoro ljudi koje je povezao tragičan događaj. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom gradu Haleu i bosanskohercegovačkom Trebinju prateći likove koji se dvadeset godina poslije suočavaju s prošlošću. Uz Leona Lučeva, u glavnim ulogama pojavljuju se još Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović i Vuk Kostić. Film je nastao kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske i sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Nekoliko fotografija iz filma moguće je preuzeti ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.