Preskoči na glavni sadržaj

Kratkometražni igrani i animirani hrvatski naslovi na Međunarodnom filmskom festivalu u Leedsu

31. izdanje filmskog festivala u engleskom gradu Leedsu održava se od 1. do 16. studenog. U natjecateljskim programima prikazat će se tri domaća naslova: kratkometražni igrani filmovi U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović, manjinska koprodukcija Sretno, Orlo! Sare Kern i animirana Dota Petre Zlonoge dok će se također animirani film Kut Lucije Mrzljak prikazati u sklopu programa nazvanog 'Višegradski animacijski forum: Novi talenti'. 

Nagrađivani kratkometražni igrani film U plavetnilo priča je o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Režiju potpisuje Antoneta Alamat Kusijanović, film je nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona, a prikazuje se u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa. 

Slovensko-hrvatsko-austrijska koprodukcija Sretno, Orlo! u režiji Sare Kern govori o obiteljskoj drami koja započinje smrću bebe. Kako bi svoju obitelj poštedio tuge, Orlo ukrade prijateljevog malog brata želeći ga odnijeti svojoj majci. Produkciju potpisuje Cvinger film (Slovenija), a koprodukciju Kinorama (Hrvatska) i Zwinger Film (Austrija), a i ovaj se kratkometražni igrani film prikazuje u međunarodnoj natjecateljskoj konkurenciji. 

Dota u režiji Petre Zlonoge nastala je povodom obilježavanja pedesetogodišnjice zagrebačkog Genre film festivala (GEFF, 1963.-1970.) na temu 'Antifilm i nove tendencije u filmu'. Riječ je o vizualno-auditivnom tkanju u kojem je osnova animirana linija, a potka ženski glas. Film je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb, a o distribuciji brine zagrebački Bonobostudio. Dota se prikazuje u natjecateljskom programu animiranih filmova. 

Animirani film Kut mlade redateljice Lucije Mrzljak nastao je u produkciji Estonske akademije umjetnosti (Estonian Academy of Arts), a propitkuje zakone geometrije i gravitacije. U Leedsu će se prikazati u sklopu nenatjecateljskog programa pod nazivom 'Višegradski animacijski forum: Novi talenti'.

Festival u Leedsu najveći je filmski festival u Velikoj Britaniji koji se održava izvan Londona. Svake ga godine posjeti više od 40 000 ljudi, a u svom 31. izdanju odvija se od 1. do 16. studenog. Sve ostale informacije dostupne su na njegovim službenim stranicama

Naslovne fotografije: scene iz filmova U plavetnilo; Sretno, Orlo!; Dota i Kut

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.