Preskoči na glavni sadržaj

Kotlovina, Ćaća te Koko i duhovi najnagrađi​vaniji naslovi 58. Pule

Objavljeni su pobjednici 58. festivala igranog filma u Puli. Film Kotlovina redatelja Tomislava Radića dobitnik je Velike Zlatne Arene za najbolji film, i još pet Zlatnih Arena - za najbolji scenarij (Tomislav Radić), za najbolju glavnu žensku (Mirela Brekalo Popović), za najbolju glavnu mušku ulogu (Draško Zidar), za najbolju sporednu mušku ulogu (Boris Buzančić) i posebne Zlatne Arene za ton koja je dodijeljena Frani Homenu.

Uz Kotlovinu, za koju je Radić nagrađen i Oktavijanom Hrvatskog društva filmskih kritičara, najnagrađivaniji naslovi ovogodišnjeg izdanja Festivala su filmovi Ćaća redatelja Dalibora Matanića i Koko i duhovi Daniela Kušana

Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa kojim je predsjedavao filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić, a činili su ga scenarist i redatelj Goran Dević, snimatelj Stanko Herceg, glumica Nataša Janjić te scenograf i redatelj Vladimir Tadej jednoglasnom je odlukom dodijelio Veliku Zlatnu Arenu producentu Tomislavu Radiću za njegov film Kotlovina zbog stilski, idejno i režijski uvjerljivog prikaza jedne naoko nebitne obiteljske dinamike koja kao cjelina rafinirano definira zemlju u kojoj danas živimo. Radiću je pripala i Zlatna Arena za scenarij uz objašnjenje - Sačinjen od naizgled nebitnih životnih situacija, pružio je priliku cjelokupnom glumačkom ansamblu da odigra sjajne i uvjerljive uloge.

Zlatnu Arenu za režiju ocjenjivački je sud većinom glasova dodijelio Daliboru Mataniću za njegov film Ćaća jer je uvjerljivo stvorio atmosferu nelagode koja gledatelja ne napušta od početka do kraja filma. Vjesnikova nagrada Breza za najboljeg debitanta pripala je Danielu Kušanu za režiju filma Koko i duhovi jer pokazuje senzibilitet i zrelost u svom prvom ostvarenju kojim potvrđuje potrebu hrvatske kinematografije za filmovima za djecu, kao i smjer kako bi oni trebali izgledati.

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je je Mireli Brekalo Popović za ulogu Ane u filmu Kotlovina za širok raspon glumačkih sredstava kojima je stvorila uvjerljiv i detaljan portret lika kojeg igra, a Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Ivi Mihalić za ulogu Sestre u filmu Ćaća redatelja Dalibora Matanića za realističan i uvjerljiv prikaz obiteljske patologije postignut glumačkim minimalizmom.

Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Drašku Zidaru za ulogu Mirka u filmu Kotlovina redatelja Tomislava Radića za slojevitost lika kojeg je uprizorio ispreplevši bogatstvo svih likova ansambla filma. Za najbolju sporednu mušku ulogu nagrađen je Boris Buzančić za ulogu Dide u filmu Kotlovina za majstorski stvoren lik djeda kojem niti jedan gledatelj ne može odoljeti.

Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa podijelio je i ostale nagrade:
Zlatna Arena za kameru - Vanja Černjul za film Ćaća redatelja Dalibora Matanića
Zlatna Arena za montažu - Slaven Zečević za film Koko i duhovi redatelja Daniela Kušana
Zlatna Arena za glazbu - Dinko Appelt za film Koko i duhovi redatelja Daniela Kušana
Zlatna Arena za scenografiju - Ivo Hušnjak za film Lea i Darija redatelja Branka Ivande
Zlatna Arena za kostimografiju - Barbara Bourek za film Lea i Darija redatelja Branka Ivande
Posebna Zlatna Arena za masku - Ana Bulajić Črček za film Lea i Darija redatelja Branka Ivande
Posebna Zlatna Arena za ton - Frano Homen za film Kotlovina redatelja Tomislava Radića
Posebna Zlatna Arena za specijalne efekte dodjeljuje se filmu Josef redatelja Stanislava Tomića

U sekciji manjinskih koprodukcija Nacionalnog programa, Zlatna Arena za režiju dodjeljena je većinom glasova Metodu Pevecu za film Laku noć, gospođice zbog precizne i točne režije filma koji ne bježi od emocija. Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu dodijeljena je Poloni Juh za ulogu Hane, a Zlatna Arena za kameru Svenu Pepeoniku za isti film.

Publika je, glasovanjem za Nacionalni program prikazan u Areni, dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu Koko i duhovi redatelja Daniela Kušana u produkciji Kinorame i HRT-a s prosječnom ocjenom 4,78. Publika je visoko ocijenila i drugoplasirane Fleke Alda Tardozzija (4,52), Piran-Pirano Gorana Vojnovića (4,51) i Korak po korak Biljane Čakić-Veselič ( 4,48 ).

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa (Paul Bradley, producent – predsjednik, Paolo Minuto, filmolog i Niels Schneider, glumac) jednoglasno je dodijelio Arenu za najbolji film Ashgaru Farhadiju, producentu filma Nader i Simin se rastaju redatelja Ashgara Farhadija jer je to film koji prikazuje obiteljski i društveni nesklad s osjetljivom i ogoljelom istinošću; briljantno izvedena drama univerzalne relevantnosti - scenarij, glumačka ekipa i redatelj u savršenom su skladu. Arena za najboljeg redatelja jednoglasno je dodijeljena Luci Guadagninu za film Ja sam ljubav, a Arena za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Cjelokupnoj glumačkoj ekipi filma Circus Fantasticus, redatelja Janeza Burgera. Ocjenjivački sud Međunarodnog programa donio je odluku da se oda posebno priznanje filmu Montevideo, bog te video redatelja Dragana Bjelogrlića.

Ocjenjivački sud Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA dodijelio je Diplomu za najbolji film u glavnoj sekciji Nacionalnog programa filmu Ćaća Dalibora Matanića za njegovu izvrsno snimljenu, dobro konstruiranu i sažetu dramu četvero konfliktnih likova.  Diploma za najbolju manjinsku koprodukciju pripala je filmu Neprijatelj redatelja Dejana Zečevića za metafizičku snagu i prikazivanje rata kao vanjskog i unutarnjeg neprijatelja te beskrajnog sukoba, a Diploma za najbolji kratki film pripala je filmu Zima redatelja Denisa Lepura i Marka Stanića za koncentrirano i nenametljivo prikazivanje kraja života.

Cijeli popis nagrađenih filmova 58. Festivala igranog filma u Puli nalazi se ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.