Preskoči na glavni sadržaj

Košnice na repertoaru zagrebačkog Kina Europa

Uz prisutnost domaćih i međunarodnih autorskih timova jučer je održana premijera Košnica, dugometražnog omnibusa nastalog u suradnji filmskih škola iz Zagreba, Jeruzalema, Londona, Kölna i Praga. Film se od danas može pogledati na redovnom repertoaru Kina Europa.

Na premijeri Košnica prisustvovale su autorske ekipe iz Jeruzalema, Londona, Kölna i Praga, a prisutni su bili i predstavnici veleposlanstava zemalja sudionica. Podsjetimo, radi se o omnibusu od pet priča koje se odvijaju u gradovima košnicama: Zagrebu, Jeruzalemu, Londonu, Kölnu i Pragu. U svakoj od njih petero junaka bavi se svojim životima, a prati ih vijest o misterioznom nestanku pčela. Ovaj europski projekt nastao je kao suradnja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i četiriju prestižnih filmskih škola iz spomenutih gradova, a inicirao ga je student filmske produkcije ADU Ivan Kelava pod mentorstvom red. prof. Damira Terešaka. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, MEDIA desk Hrvatske i sponzori.

Redatelji pet filmskih priča su Igor Šeregi iz Zagreba, Michael Carson Lennox (UK), Boaz Debby (Izrael), Tomaš Kratochvil (Češka) te Simon Dolensky (Njemačka). U hrvatskoj priči glavne uloge tumače Ozren Grabarić, Linda Begonja, Ljubomir Kerekeš, Ana Maras, Bojan Navojec, Ksenija Marinković i drugi.

Košnice su premijerno prikazane u Nacionalnom programu Festivala igranog filma u Puli, a nakon toga prikazan je na Motovun film festivalu te u popratnom programu Filmskog festivala San Sebastian, gdje su imale svoju međunarodnu premijeru. Svoju festivalsku putanju Košnice su nastavile na Međunarodnom filmskom festivalu Festroia u portugalskom gradu Setubalu, gdje je prikazan u programu Shorts from Schools.

Košnice i dalje nastavljaju aktivnu festivalsku turneju. Večeras će biti prikazane na Ljetnom filmskom maratonu u Vsetinu u Češkoj, dok će sutra biti prikazane na zatvaranju Festivala mediteranskog filma Split.

Fotografije iz filma dostupne su na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.