Preskoči na glavni sadržaj

Kolovoški festivalski dani i filmske nagrade

Tijekom kolovoza nekolicina filmova i glumaca donijeli su hrvatskom filmu niz novih nagrada na filmskim festivalima, prvenstveno onima u regiji. Također, u kolovozu održao se je jedan već uhodani i jedan novopokrenuti hrvatski filmski festival.

Na 24. filmskom festivalu u Herceg Novom (2. - 8. kolovoz 2010.) u Crnoj Gori nagrađeno je nekoliko autora i glumaca. Redatelj filma Neka ostane među nama Rajko Grlić osvojio je Zlatnu mimozu za režiju, dok je autoricama filma Neke druge priče, omnibusa nastalog u koprodukciji šest  zemalja u kojem jednu priču potpisuje hrvatska redateljica i scenaristica Ivona Juka, žiri festivala dodijelio Posebno priznanje žirija. Od glumaca nagrađeni su Rade Šerbedžija nagradom Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu ostvarenom u filmu Danila Šerbedžije Sedamdeset i dva dana te Zrinka Cvitešić Nagradom za najbolju glavnu žensku ulogu za ulogu u filmu Na putu bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić. 

Na 45. filmskim susretima u Nišu (21. - 26. kolovoz 2010.) u Srbiji Miki Manojlović osvojio je Nagradu žirija kritike za najboljeg glumca i nagradu Car Konstantin za glavnu ulogu u filmu Neka ostane među nama, a s obje je nagrade nagrađen i za ulogu u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji Besa Srđana Karanovića. Na Susretima je nagrađeno čak troje glumaca iz filma Sedamdeset i dva dana, Mira Banjac za najbolju epizodnu žensku ulogu, Bogdan Diklić Poveljom za izuzetnu mušku ulogu te Rade Šerbedžija Poveljom za izuzetno ostvarenje stranog glumca u domaćem filmu.

Nikša Sviličić je za svoj prvijenac Vjerujem u Anđele na niškim Filmskim susretima nagrađen još jednom u nizu Nagrada publike.

Upravo ovih dana traje Međunarodni filmski festival u Draču, u Albaniji (29. kolovoza – 4. rujna 2010.) u čijem su se programu konkurencije Balkan World našli Kenjac Antonija Nuića, omnibus Neke druge priče i Besa Srđana Karanovića, a na nedavno završenom vodećem finskom međunarodnom filmskom festivalu Espoo Ciné (20. – 28. kolovoza 2010.) Kenjac je sudjelovao u sklopu programa Eastern Perals zajedno s hrvatskim manjinskim koprodukcijama Na putu i Slovenkom Damjana Kozolea.

Dokumentarni film Sudbina broja 13 redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je Nagradu za najbolji dokumentarni film u kategoriji dugometražnih dokumentaraca na 16. izdanju međunarodnog filmskog festivala San Gio' u talijanskoj Veroni.

Domaći filmski festivali

Nakon srpanjskih filmskih festivala u Puli i Motovunu, u kolovozu se održao jedan novi i jedan već uhodani filmski festival. Tako je od  25. do 29. kolovoza održan 4. Vukovar Film Festival, festival podunavskih zemalja, na kojem je od hrvatskih filmova u glavnoj dugometražnoj konkurenciji prikazan niskobudžetni nezavisni film Vjerana Vukašinovića i Ines Šulj Odredište nepoznato koji je nagrađen Posebnim priznanjem žirija. U kratkometražnoj konkurenciji prikazana su tri hrvatska filma Interijer, stan, noć Saše Bana, Libertango Sare HribarŽuti mjesec Zvonimira Jurića koji je ujedno i nagrađen Nagradom za najbolji kratki film.U dokumentarnoj selekciji prikazana su dva domaća filma, Ljudi s mliječnog puta Miroslava Mikuljana i Priče s granice Željka Sarića.

Krajem kolovoza u Zadru je po prvi put održan festival europskih koprodukcija Film Forum Zadar (23. - 29. kolovoz 2010.), a riječ je o festivalu koji u fokus stavlja europske koprodukcije. Osim programa filmova u konkurenciji, festival je namjenjen i filmskoj struci preko kreativnoga filmskog foruma koji ima za cilj dovoditi i povezivati filmske djelatnike te pozicionirati Zadar i regiju kao novo filmsko i kreativno središte. Od hrvatskih filmova na festivalu je u konkurenciji prikazan hrvatski film Sedamdeset i dva dana Danila Šerbedžije koji je nagrađen Nagradom publike.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.