Preskoči na glavni sadržaj

Kokoška i Skriveni talent u konkurenciji festivala Curtas Vila do Conde

Na 22. izdanju međunarodnog festivala kratkometražnog filma u portugalskom gradu Vila do Conde, koje se održava od 5. do 13. srpnja, u glavnom natjecateljskom programu prikazat će se njemačko-hrvatski igrani film Kokoška redateljice Une Gunjak, a u natjecateljskom dječjem animirani Skriveni talent Mirana Miošića. 

Nakon nedavne svjetske premijere na 53. Tjednu kritike u Cannesu, film Kokoška natječe se u Portugalu. Uloge u filmu odigrali su Mirela Lambić, Esma Alić, Iman Alibalić i Mario Knezović. Redateljica Una Gunjak autorica je i scenarija, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka Anja Siemens, a skladatelj Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je u cijelosti snimljen u Zagrebu.

Osim Kokoške, u natjecateljskom dječjem programu festivala nazvanom Curtinhas prikazat će se animirani film Skriveni talent u režiji Mirana Miošića. Nastao je u produkciji Zagreb filma, a govori o mačku Bjelobrku koji voli pjevati, ali nema sluha. Film je nedavno bio uvršten i u natjecateljski program mlade publike na 36. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. Zanimljivost mini-festivala Curtinhas jest to da je žiri koji odlučuje o najboljim animiranim filmovima sačinjen isključivo od djece.

Festival Curtas Vila do Conde posvećen je praćenju trendova u suvremenom filmu s naglaskom na kratki metar. Svake godine prikazuje se selekcija filmova nekih od najboljih filmaša današnjice duljine do 60 minuta u dokumentarnoj, animiranoj i igranoj kategoriji. U proteklih nekoliko godina festival je prikazao neke od uspješnijih recentnih hrvatskih naslova kao što su Arheo 29 (2010.) Vladislava Kneževića, Miramare (2009.) Michaele Müller, New Hippie Future (2011.) Dalibora Barića, Oslobođenje u 26 slika (2009.) Ivana Ramljaka i Marka Škobalja, Pametnice (2010.) Sonje Tarokić i Hane Jušić te Žuti mjesec (2009.) Zvonimira Jurića

Ove se godine Curtas bavi medijskim praćenjem svjetskog nogometnog prvenstva na način da dio svoga programa posvećuje odnosu između kina i nogometa, a u fokusu 22. izdanja je i posebna izložba posvećena Michelangelu Antonioniju, kao jednome od najutjecajnijih filmskih autora 20. stoljeća. 

Više o ostalim filmovima i programu festivala potražite na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: scene iz filma Skriveni talent i Kokoška 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.