Preskoči na glavni sadržaj

Knjiga Silvija Mirošničenka o seriji Kuda idu divlje svinje

U izdanju udruge Artizana objavljena je knjiga Silvija Mirošničenka Kuda idu divlje svinje – Subverzivna poetika Ive Štivičića i Ivana Hetricha o popularnoj dramskoj seriji Televizije Zagreb s početka sedamdesetih.

Knjiga je koncipirana kao teorijsko-esejistička analiza ove antologijske serije, donosi iscrpnu genezu njezina nastanka, uvid u mnogobrojne različite kritičarske percepcije i tumačenja, društveno-političke kontroverze i izjave najvažnijih sudionika koji su sudjelovali u realizaciji. Na 335 stranica Mirošničenko detaljno razrađuje sve najvažnije umjetničke segmente serije koja se smatra pretečom crnog vala – kombinaciju noir stila i kriminalističkog žanrovskog filma, originalan i uvjerljiv scenarij, inovativnu režiju i odlično vođenje glumaca.

Autor je motive za pisanje knjige pronašao u želji da revalorizira seriju koja mu je bila omiljena u djetinjstvu, kao i strip Crni Roko nastao nakon nje, a koja se danas, kako smatra, „rijetko spominje, u izborima najboljih serija najčešće se navode samo komedije Prosjaci i sinovi, Gruntovčani, Velo misto i Malo misto, iako je ova serija tada bila prava senzacija.” Kaže da mu je bilo važno pozicionirati Kuda idu divlje svinje u kontekst burne 1971. godine kada je prikazana, ali i u kinematografski kontekst vremena. „Bio je to potpuno subverzivan prikaz rata kroz kriminalistički milje i švercere, očišćen od bilo kakve ideologije, drugačiji pogled od tadašnjih partizanskih filmova”, istaknuo je Mirošničenko prilikom izlaska knjige iz tiska.

Autor i scenarist serije bio je Ivo Štivičić, a režirao ju je Ivan Hetrich. Bila je snimljena jedna sezona od 10 nastavaka. Radnja se odvija u okolici Zagreba od 1941. do 1943. godine i prati dvije suparničke skupine krijumčara koje su odigrali Ljubiša Samardžić, Fabijan Šovagović, Ivo Serdar, Mladen Crnobrnja i drugi.

Izdavač knjige je Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, a objavljena je u okviru Biblioteke Filmska kultura. Može se naći na policama Kino Europa Shopa i knjižarama Nova stvarnost u Zagrebu te knjižari Šareni dućan u Koprivnici, a cjelokupna izdanja udruge Artizana mogu se također pronaći online i naručiti s popustom na stranicama Superknjižare. Izdavanje ove knjige sufinancirano je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.