Preskoči na glavni sadržaj

Klubvizija: radionice 16 mm filma i analogne filmske fotografije

Radionica 16 mm filma dvodnevna je radionica o osnovama rada s preobratnim crno bijelim 16-milimetarskim filmom; od uvodnog predavanja o Bolex kameri, rukovanju i snimanju te ručnom razvijanju, do projekcije i analize radova nastalih tijekom radionice. Kroz radionicu analogne filmske fotografije istražuje se odnos dva isprepletena medija, filma i fotografije. 

Radionica 16 mm filma - prijave otvorene do 19. listopada

Radionica je namijenjena početnicima u svijetu analognog filma, kao i onima koji žele obnoviti znanje u radu s celuloidnom vrpcom.

Prvi dan radionice, uvodno predavanje i  snimanje mentorirat će Ivan Slipčević, predavač na ALU Zagreb (Odsjek za animirani film i nove medije) i direktor fotografije na nizu filmova i umjetničkih projekata, dok će drugi dan radionice mentor Hrvoje Spudić, istraživač tehnika i tehnologija tiska, fotografije, zvuka i filma, polaznike uvesti u proces ručnog razvijanja filma.

Mjesto odvijanja radionice:
KSET, Unska 3
24.10. od 10 do 13 h – uvodno predavanje; od 13 h – snimanje na otvorenom
25.10. od 10 do 18 h – razvijanje, projekcija radova.

Kotizacija: 150 kn - članovi Klubvizije, 200 kn - ostali
Prijave na e-mail: klubvizija@gmail.com

Broj polaznika je ograničen (6). U prijavi ukratko navedite dosadašnje iskustvo u radu s filmom, videom ili fotografijom i zašto želite sudjelovati na radionici. Prijave su otvorene do 19. listopada, a izabrani polaznici bit će obaviješteni putem e-maila 20. listopada.

MJERE ZAŠTITE PREMA EPIDEMIOLOŠKIM PREPORUKAMA: Punkt za dezinfekciju bit će postavljen na ulazu u prostor održavanja radionice. Svi sudionici trebaju se pridržavati epidemioloških preporuka u prostoru, uključujući nošenje maski, dezinfekciju ruku, te fizičku distancu. U drugom dijelu radionice (razvijanje filma) svi sudionici dužni su imati maske i rukavice. U slučaju respiratornih problema, temperature iznad 37,2 ili bilo kojih drugih simptoma bolesti, molimo vas da otkažete dolazak. 

Facebook najavu pogledajte ovdje

Između slika: radionica analogne filmske fotografije - prijave otvorene do 27. listopada

Kroz radionicu se istražuje odnos dva isprepletena medija, filma i fotografije. Svaki je film sastavljen od niza fotografija dok svaka fotografija može biti zaustavljeni film. U prvoj u seriji radionica filma analognim fotoaparatom polaznici će se baviti sekvenciranjem kao osnovnom filmskom metodom. Organiziranim nizanjem fotografija ostvaruje se prostor interakcije vidljivog i nevidljivog između slika. Zaustavljanjem filma na njegove sastavnice istražuju se mogućnosti za inovativni autorski rad i nove izražajne poetike. 

Polaznici će biti upoznati s ukupnim procesom fotografiranja analognim tehnikama. Na jednoj 35 mm roli svaki će sudionik snimiti svoj "film". Sekvenciranjem fotografija dobiti će se fotografski film koji će kontaktno biti otisnut na papiru. Mentor radionice je Ivor Glavaš, filmski i fotografski autor koji bazira svoj rad na analognim tehnologijama.

Mentorski proces se sastoji od rada s polaznicima na:

- upoznavanju s opremom i tehnikama
- konceptualizaciju rada
- izvedbu rada na terenu
- rad u foto kemijskom laboratoriju
- izrada prezentacijskih materijala (kontaktno kopiranje)

Radionica se održava u klubu KSET (Unska 3) prema rasporedu:
31. listopada, subota(10-12h): predavanje tehnika i teorija; (12-18h) foto šetnja i snimanje
1. studenog, nedjelja (10-16h): laboratorij i finalizacija radova

Broj polaznika je ograničen (6). U prijavi ukratko navedite dosadašnje iskustvo u radu s filmom, videom ili fotografijom i zašto želite sudjelovati na radionici. Prijave su otvorene do 26. listopada, a izabrani polaznici bit će obaviješteni putem e-maila 27. listopada. 

Kotizacija: 150 kn - članovi Klubvizije, 200 kn - ostali . Prijave na e-mail: klubvizija@gmail.com

MJERE ZAŠTITE PREMA EPIDEMIOLOŠKIM PREPORUKAMA: Punkt za dezinfekciju bit će postavljen na ulazu u prostor održavanja radionice. Svi sudionici trebaju se pridržavati epidemioloških preporuka, uključujući nošenje maski, dezinfekciju ruku, te fizičku distancu. U drugom dijelu radionice (razvijanje filma) svi sudionici dužni su imati maske i rukavice. U slučaju respiratornih problema, temperature iznad 37,2 ili bilo kojih drugih simptoma bolesti, molimo vas da otkažete dolazak.

Projekt edukativnih programa i radionica UO Klubvizija podržava Hrvatski audiovizualni centar.

Facebook najavu pogledajte ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.