Preskoči na glavni sadržaj

Kino razgovor: Neven Hitrec i Boris Jokić o dokumentarcu Povuci-potegni, obrazovanju i učenju

Dokumentarni film Povuci – potegni, koji je zagrebačku premijeru imao početkom mjeseca, ponovo je na repertoaru u Kinu Kinoteka, u ponedjeljak 16. studenog u 19 sati. Nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljem Nevenom Hitrecom i Borisom Jokićem, poznatim pedagogom i sociologom s Instituta za društvena istraživanja. 

Hitrec i Jokić gledatelje će uvesti u svijet obrazovanja s obje strane – one formalne i strukturne te osobne i obiteljske. 

Film Povuci – potegni prati "jednu obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni program". Dječji radni stol postaje pozornica tragikomične obiteljske drame. Tko će prvi puknuti pod bremenom 'znanja'? Brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete? Novi dokumentarac Nevena Hitreca gledatelje stavlja duboko u obiteljska popodneva i vikende kada, umjesto da se obitelj druži i zabavlja – oni pokušavaju zajedno učiti – i roditelji i njihove dvije djevojčice. 

"Zanimalo me kako loš hrvatski obrazovni sustav utječe na obitelj, kada se umorni roditelji nakon svog radnog vremena moraju suočiti s novim radnim vremenom, onim pedagoga i nastavnika svojoj djeci. Uvjet je bio i naći inteligentno i svojeglavo dijete koje pruža stalan otpor tim naporima svladavanja gomile, ponekad vrlo apsurdnog gradiva. Tražio se pravi predstavnik svoje generacije, kome su tablet i mobitel važniji od svega", kazao je redatelj filma Neven Hitrec.

Na filmskom festivalu Jugoistočne Europe SEE u Parizu film Povuci-potegni osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, a u međuvremenu je prikazan u programima ovogodišnjih izdanja Mediteran Film Festivala i ZagrebDoxa gdje je imao i svoju hrvatsku premijeru.

Ulaznice za projekciju filma Povuci-potegni i filmski razgovor mogu se nabaviti online ili na blagajni Kino Kinoteke. 

Raspored narednih projekcija i sve informacija o filmu redovito se ažuriraju i dostupne su na Facebook stranici filma

Režiju i scenarij potpisuje Neven Hitrec. Za kameru je bio zadužen Boris Poljak, za montažu Slaven Zečević, snimatelji tona bili su Vedran Mažuranić i Viktor Grabar, a oblikovanje zvuka odradio je Tihomir Vrbanec. Producent je Jure Bušić, a film nastaje u produkciji kuće Jaka produkcija koja je zadužena i za distribuciju. 

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Povuci – potegni

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.