Preskoči na glavni sadržaj

Kino klub Split obilježava 70. obljetnicu 

U subotu, 14. siječnja u 19 sati u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu (Dom mladih) otvara se izložba i započinje dvotjedni program povodom sedamdesete obljetnice Kino kluba Split.  

"Izložba Sedamdeset proizašla je iz potrebe da povežemo ostavštinu svih generacija kluba na jednom mjestu i u istom vremenu – s osnovnom idejom da nam arhivi znače onoliko koliko žive sada i ovdje otkrivajući uvijek nove načine za njihovo tumačenje. Pisani dokumenti, fotografije, filmovi, (o)sjećanja i misli utisnuti u različite materijale, sačuvani fragmenti, zalog minulog, pobuđuju maštu stvarajući veze i prolaze u prošlost – prošlost koja je i organski dio sadašnjeg trenutka, no prije svega u aktivnom odnosu s njim. S tim na umu konstelacija postava prati logiku perioda i cjelina, ali se po potrebi odmiče od njih prema intuitivnim i slobodnijim interpretacijama sadržaja, uvijek imajući u vidu poziciju promatrača kojeg želi angažirati," poručuju iz Kino kluba Split. 

Na izložbi se kombiniraju povijesni eksponati, digitalna arhiva, filmovi iz prošlog i ovog stoljeća s radovima suvremenih umjetnica i umjetnika. Radovi su nastali inspirirani arhivskom građom, poput serije fotografija "Mjesta prizora" Ane Vuko i višekanalne instalacije Sonje Leboš "Split je najsnimljeniji grad na svijetu", ili koriste tehnologiju prethodnika poput radova polaznika radionice analogne fotografije pod mentorstvom Rina Efendića. Filmski esej Iz slike u sliku Ive Gavrilović na neočekivan i svjež način citira i obrađuje film Ivana Martinca Kuća na pijesku (1985).

Izložba će se moći posjetiti svim radnim danima od 17 do 21 sat. Program zaokružuje performativno predavanje Sonje Leboš 27. siječnja s početkom u 19h u prostoru Kino kluba Split. Ulaz na izložbu i sve programe je besplatan.

Raspored programa dostupan je na ovoj poveznici.

Kustosi su Tonči Kranjčević Batalić i Sunčica Fradelić

Naslovna fotografija: scena iz filma Čovjek je nevidljiv Kristijana Medura (radionica analognog filma KKS-a)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.