Preskoči na glavni sadržaj

KINEDOK – online projekcije dokumentarnih filmova uz razgovore s autorima

Odabrani dokumentarni filmovi iz ovogodišnje selekcije KineDoka bit će dostupni za gledanje online jednom mjesečno, popraćeni razgovorom na Facebook stranici i počevši od listopada.

KineDok je alternativna distribucija europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Ova međunarodna kinozajednica povezuje publiku i autore dokumentarnih filmova, a projekcije se održavaju u galerijama, kafićima, parkovima, šumama, dvorištima, klubovima, trgovima, knjižnicama, svugdje gdje se može postaviti platno i projektor.

U sklopu KineDok ONLINE programa, od listopada 2022. do ožujka 2023., održat će se ukupno šest online projekcija s razgovorima. Filmovi će biti dostupni besplatno, s prijevodom, iz bilo koje KineDok partnerske zemlje (Češka, Slovačka, Rumunjska, Hrvatska, Mađarska, Gruzija i Poljska).

Jedan od filmova je i film Žica autorice Tihe K. Gudac, koji je dio europskog projekta pod nazivom Granice. Riječ je o serijalu dugometražnih filmova koji govore o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Serijal je dobio potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju. 

Serijal su producirali Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška), Lukas Trimonis (Inscript, Litva) te Viva Videnović (Urgh!, Slovenija). 

 Filmovi u selekciji uz termine održavanja:  

LISTOPAD: Mornar (2021, Lucia Kašová, Slovačka)
Film dostupan: 6. listopada - 11. listopada
Online razgovor na Facebooku: 10. listopada

Biografski portret osamdesetogodišnjeg legendarnog pomorca Paula Erlinga Johnsona koji na kraju života traži odgovor na pitanje gdje je granica između sebičnosti i slobode. Na svojoj maloj brodici kraj otoka u južnim Karibima razmišlja o svojim životnim izborima i ispire svoju usamljenost pivom i litrom votke dnevno.

STUDENI: Jedinica intenzivne skrbi (2021, Adéla Komrzý, Češka)
Film dostupan: 10. studenog - 15. studenog
Online razgovor na Facebooku: 14. studenog

"Kako živjeti dobar život s bolešću?" Ovo pitanje postavljaju Kateřina Rusinová i Ondřej Kopecký, pioniri češke palijativne medicine u Općoj sveučilišnoj bolnici u Pragu. U intimnim razgovorima s pacijentima, traže odgovore na pitanja koja su nekonvencionalna u svijetu moderne medicine. Prema njima, palijativnoj skrbi u fokusu je život, koji za pacijenta može biti dobar, pa čak i ako neće biti dug.

PROSINAC: Kuća lutaka (2020, Tudor Platon, Rumunjska)
Film dostupan: 8. prosinca - 13. prosinca
Online razgovor na Facebooku: 12. prosinca

Redatelj Tudor Platon odlazi sa svojom bakom i njezinim prijateljicama na vikendicu u rumunjskom selu. Tradicionalni blagdan, isprepleten stvarnim pričama, radostima i brigama sedamdesetogodišnjih gospođa, daje uvid u njihove živote, dugogodišnje prijateljstvo i generacijsko razumijevanje.
 
SIJEČANJ: Tobi u bojama duge (2021, Alexa Bakony, Mađarska)
Film dostupan: 12. siječnja - 17. siječnja
Online razgovor na Facebooku: 16. siječnja

Kako sa 16 godina razumjeti i ispravno komunicirati svoj identitet s okolinom? Tobi u bojama duge je priča o pronalaženju vlastitog rodnog identiteta, razumijevanju, međusobnom poštovanju i prihvaćanju sebe kao osobe.
 
VELJAČA: Žica (2021, Tiha K. Gudac, Hrvatska)
Film dostupan: 9. veljače - 14. veljače
Online razgovor na Facebooku: 13. veljače

Kad je Slovenija postavila željeznu ogradu na području uz rijeku Kupu, Hrvatska je postala tampon zona za priljev izbjeglica koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, pokušavajući stići do Zapadne Europe. Ograda je stvorila sasvim novu dinamiku tog područja. Ono sada privlači nacionaliste s ekstremne desnice, aktiviste za ljudska prva, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice na putu prema Europi.
 
OŽUJAK: Sunny (2021, Keti Machavariani, Gruzija)
Film dostupan: 9. ožujka - 14. ožujka
Online razgovor na Facebooku: 13. ožujka

60-godišnja Sunny bivša je učiteljica koja sada zarađuje za život intervjuirajući ljude od vrata do vrata za potrebe sociološke studije. Ona nas vodi u uske ulice Tbilisija, otkrivajući nam različite stanove, kuće, načine života, nade, strahove i stavove gruzijskih građana o aktualnim političkim i društvenim pitanjima.

Više informacija i detalja potražite na službenoj stranici KineDoka te na Facebook stranici
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.