Preskoči na glavni sadržaj

Kenjac - hrvatski kandidat za Oscara

Film Kenjac redatelja i scenarista Antonija Nuića predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu američke filmske Akademije za nominacije za nagradu Oscar u kategoriji najbolji strani film, odlučila je tajnim glasovanjem Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD).

Sedamnaest članova te komisije igrani film Kenjac, u produkciji Propeler filma, izabralo je u drugom krugu, priopćio je HDFD.

Radnja filma događa se u ljeto 1995., u vrijeme Oluje. Četrdesetogodišnji Boro sa suprugom Jasnom i sinom Lukom nakon sedam godina dolazi u Drinovce, svoje rodno selo u Hercegovini. Brata, koji je s obitelji uspio izaći iz Sarajeva, dugo nije vidio. Boro se učestalo svađa sa suprugom Jasnom, a s ocem Paškom kojeg krivi za majčinu smrt, uopće ne razgovara. U dva tjedna godišnjeg odmora Boro će razriješiti sukob s ocem i naučiti biti bolji suprug i otac, u čemu će nemalu ulogu odigrati jedan magarac.

Film, snimljen u produkciji Propeler filma i u koprodukciji s produkcijskim kućama MaNuFaktura (BiH),  Baš Čelik (Srbija), Film and Music Entertainment (UK) i u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, na ovogodišnjem je 56. Festivalu igranog filma u Puli osvojio 3 Zlatne arene: za najbolji scenarij, najbolju kameru i najbolju glazbu kao i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara.  

Film je svoju kinopremijeru imao 16. rujna u kinu Europa u Zagrebu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.