Preskoči na glavni sadržaj

Judita Gamulin primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation

Redateljica Judita Gamulin na rezidenciji Cinéfondation u Parizu kroz nekoliko će mjeseci razvijati svoj debitantski dugometražni igrani film Ostavi vrata otvorena. Producentica filma je Rea Rajčić iz Eclectice.

"Jako se veselim rezidenciji, kao vremenu za rad koje mi je inače nemoguće izdvojiti, nužnom izmicanju iz domaćeg konteksta te kao nevjerojatnoj prilici za produkciju projekta. Ovo mi je najveća nagrada koju sam mogla zamisliti.", izjavila je tim povodom Judita Gamulin

Na rezidenciji Cinéfondation svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Održava se u Parizu, a traje četiri i pol mjeseca. Osnovana je 2000. godine, a do sada je ugostila više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta. Selekcija kandidata bazirana je na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, na projektu koji trenutno razvijaju te na njihovoj motivaciji.

Projekt Ostavi vrata otvorena razvijao se putem radionica First Films First Goethe instituta, a prezentiran je na Sofia Meetings industrijskoj platformi 2020. godine te na Midpoint Feature Launch 2021. nakon kojeg je i javno prezentiran na festivalu u Karlovim Varima u sklopu programa Eastern Promises.

Film je u fazi razvoja scenarija pa kasnije i projekta podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ostavi vrata otvorena je humorna drama. Priča prati četiri različite obitelji tijekom jednog dana, koje u širem ili užem sastavu dolaze u Ikeu u Zagrebu u nadi da će preuređenjem doma preurediti svoje živote. No, u krcatoj, klaustrofobičnoj Ikei pratimo pojavu da mjesta na koja ljudi dolaze u želji da srede svoj stambeni prostor, najčešće dovode do apsolutne uneređenosti njihovih privatnih odnosa.

Uz Juditu Gamulin, na rezidenciji koja traje od 1. listopada 2021. do 15. veljače 2022. godine, sudjeluje još petero mladih redatelja iz Mađarske (Borbala Nagy), Čilea (Juan Caceres), Mijanmara (Maung Sun), Kine (Rongfei Guo) i Njemačke (Sabine Ehrl). 

Judita Gamulin rođena je 1992. godine. Diplomirala je Filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radila je u filmskoj produkciji kao skripterica, montažerka i asistentica montaže. Dosad je snimila kratkometražne filmove Daddy Issues (2014), Minus 4 (2015), Cvijeće (2015), Marica (2017) i Sedra (2019), a uz Jasnu Nanut i Čejen Černić Čanak, supotpisuje režiju i scenarij kratkometražnog filma Skretanje (2021). Uz Nebojšu Slijepčevića, autorica je i dokumentarne serije Kolaži o laži (2021) koja se prikazivala na Prvom programu HTV-a. Njen kratkometražni film Cvijeće 2016. godine bio je finalist za nagradu Studentski Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. 

Podsjetimo, na prošlogodišnjoj canneskoj rezidenciji sudjelovala je redateljica Hana Jušić, koja je tamo razvijala svoj drugi dugometražni igrani film Bog neće pomoći. Prije nje, kao prva Hrvatica, u rezidenciju je primljena Antoneta Alamat Kusijanović koja je tamo 2017. godine razvijala svoj prvi dugometražni film Murina. Film se u srpnju ove godine premijerno prikazao na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je i osvojio nagradu za najbolji debitantski film festivala (Zlatna kamera/Camera d'Or). Murina se trenutno prikazuje u kinima diljem Hrvatske. 

Naslovna fotografija: Judita Gamulin

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.