Preskoči na glavni sadržaj

Jasna, Antoneta, Chintis i Eva o 5. Maratonu kratkometražnih filmova

Uoči jubilarnog Maratona kratkometražnih filmova, manifestacije kojom se na najkraći dan u godini 21. prosinca slavi kratka filmska forma u 22 kina diljem zemlje, redateljice Jasna Nanut (Tanja), Antoneta Kusijanović (U plavetnilo), Chintis Lundgren (Manivald) i Eva Cvijanović (Ježeva kuća) otkrile su nam zašto bi svi taj dan trebali provesti u kinu. 

Bit će prikazano ukupno 37 filmova, a među njima je velik broj recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalma. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan. 

Podsjetimo, 5. Maraton kratkometražnih filmova podijeljen je u četiri programa: 'Hrvatski maratonci 1 i 2' donose recentno nagrađivane domaće 'kratkiše', a 'Domaći mali maratonci' i 'Europski mali maratonci' donose animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima.

Igrani film Jasne Nanut, Tanja, prikazuje se u programu 'Hrvatski maratonci 1', a tko je zapravo Tanja otkrila nam je sama redateljica filma: 'Često čujem od ljudi: "Svaku večer zaspem u strahu da ću sutra dobiti otkaz." "Došao mi je kvartalni od plina. Ne usudim ga se otvoriti." Ili, "Bojim se da ću ostati sam." Pa sam odlučila snimiti film o mladoj ženi kojoj se svi ti strahovi ostvare, da vidimo čega se to zapravo bojimo i što je s druge strane otkaza, usamljenosti, besparice... Tanja se vraća u kvart u kojem je odrasla, gdje je sve ostalo isto osim nje, ili se njoj bar tako čini. I što sad? A zašto bi svi najkraći dan u godini trebali provest u kinu uz kratkometražne filmove? U Hrvatskoj se snima toliko lijepih, zanimljivih kratkih filmova. Ovo je rijetka prilika da ih se pogleda odjednom, maratonski. I još na najkraći dan u godini. Prigodno!'. 

Drugi igrani film koji se prikazuje u istom programu je U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović. 'Film je nastao iz prisjećanja slika iz djetinstva koje sam većinom provela na Kalamoti. Iako se radi o fikciji, većina elemenata je autobiografska, karakteri, emocije, i priroda kojoj smo bili prepušteni. Zašto bi svi najkraći dan u godini trebali provest u kinu? Jer je i najduži dan u godini najbolje provesti u kinu!', rekla nam je Antoneta. 

Animirani film Manivald priča je o ljubavnom trokutu u kojem su 'zapeli' glavni lik, lisac Manivald, njegova zaštitnički nastrojena majka i neobični majstor, seksi mladi vuk Toomas. Prikazuje se u sklopu programa 'Hrvatski maratonci 2', a redateljicu Chintis Lundgren pitali smo zašto misli da je nakon svih velikih i prestižnih festivala Manivaldu mjesto u redovnom kino programu (kao što će bit sad tijekom maratona) i hoće li se tamo dobro snaći? 'Manivald je komedija za širu publiku gdje će se svi moći na neki način prepoznati. Do sada je film bio dobro primljen. Nadam se da će mu i šira publika dati šansu i tih 13 minuta uživati u društvu neiskusnog lisca Manivalda. A najkraći dan u godini svi bi trebali provesti u kinu jer je u kinu toplo, zabavno i zato što mogu otkriti nešto novo, intimno i jednostavno. Kratki filmovi su kao pjesme, koje možemo ponavljati više puta i razmišljati o njima. U jednom relativno kratkom programu možemo doživjeti mnoštvo ideja, emocija, osnažiti bliskost s prijateljima s kojima dijelimo iskustvo. Ako nam se nešto ne sviđa, nismo izgubili puno vremena'. 

Tajnu Ježeve kuće, animiranog 'kratkiša' koji se prikazuje u sklopu programa pod nazivom 'Domaći mali maratonci', otkrila nam je redateljica Eva Cvijanović. 'Kao što je Ćopić sam rekao, Ježeva kuća je priča za djecu i osjetljive. Mislim da je i film uspješan zahvaljujući toj jednoj osljetljivosti koju sam se trudila prenijeti publici i koja je po meni univerzalna i ključni dio šarma ovog filma. A zašto bi svi najkraći dan u godini trebali provest u kinu uz kratkometražne filmove? Aaah! Lijepo je gledati filmove u mraku!' zaključila je na kraju Eva.

Gradovi i kina koja sudjeluju u petom Maratonu kratkometražnih filmova su: Kino Slatina, Dvorana Relković (Nova Gradiška), Art-kino Croatia (Rijeka), Dom kulture Grada Preloga, Kino Europa, Kino Kinoteka, MM centar (Zagreb), Kino Novska, Kino Zabok, Kino Samobor, Kino Ivanec, Dom kulture Korčula, Kino Pazin, Kino Moslavina, Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Velebit (Koprivnica), Kino Mediteran (Hvar, Lastovo i Ploče), Kino Zelina, Kino Sloboda (Dubrovnik), Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Gaj (Varaždin) i Kino 30. svibnja (Daruvar). 

Osim u kinima, Maraton kratkometražnih filmova ove će se godine održavati i na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra. U sklopu tog online programa prikazat će se presjek kratkometražnih uspješnica s prošla četiri izdanja Maratona 'kratkiša', a sve ostale detalje objavit ćemo na vrijeme. 

Raspored projekcija i ostalih događanja u 22 kina, te više detalja o filmovima, možete pronaći na službenim ili Facebook stranicama pojedinog kina kao i na ovoj poveznici

Vidimo se u kinu jer u kinu je bolje! 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.