Preskoči na glavni sadržaj

Islandsko-hrvatski film Vrapci osvojio Grand prix San Sebastiana!

Manjinska hrvatska koprodukcija Vrapci redatelja Rúnara Rúnarssona, nastala u koprodukciji MP filmske produkcije iz Hrvatske, osvojila je 'Zlatnu školjku' za najbolji film na upravo završenom prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastianu. Film je nastao u islandsko-dansko-hrvatskoj koprodukciji, a jednu od uloga nosi Rade Šerbedžija.

Vrapci su drama o Ariju, 16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. 

Redatelj i scenarist filma je Rúnar Rúnarsson, a uloge nose Ingvar E. Sigurðsson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk Björnsdóttir i Rade Šerbedžija. Producent filma je Nimbus Film i Nimbus Island, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.  

Posebnu nagradu žirija na 63. San Sebastianu dobila je Lucile Hadzihalilović, čiji je film Evolution osvojio i nagradu za najbolju fotografiju, najboljim redateljem proglašen je Joachim Lafosse, dok je najboljom glumicom proglašena Yordanka Ariosa (El Rey de la Habana) a najboljim glumcima Ricardo Darin i Javier Camara za uloge u filmu Truman.

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija. Više informacija o 63. izdanju, koje se održalo od 18. do 26. rujna, potražite na službenoj stranici festivala

Fotografije filma potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.