Preskoči na glavni sadržaj

Vrapci u natjecateljskom programu Festivala u San Sebastianu 

Film Vrapci nastao u koprodukciji MP filmske produkcije iz Hrvatske odabran je kao jedan od kandidata za glavnu nagradu 'Zlatna školjka' u službenom programu prestižnog Filmskog festivala u San Sebastianu, koji se održava od 18. do 26. rujna u Španjolskoj. 

Redatelj i scenarist ove dansko-islandsko-hrvatske koprodukcije je Rúnar Rúnarsson, autor nagrađivanog filma Vulkan (Eldjfall, 2011) koji je nakon premijere u Cannesu osvojio brojne nagrade širom svijeta. 'Ovo je velika čast i dobar start za naš film,' izjavio je producent Mikkel Jersin te dodao kako je 'Rúnarsson fantastičan redatelj koji uspjeva dotaći srca publike. Naime, iako se radnja odvija na dalekim fjordovima, film govori o važnim temama zajedničkim svim ljudima.' Uz Mikkela Jersina, producenti su Brynhildur Birgisdottir, Igor A. Nola i Lilja Osk Snorradottir. Direktorica fotografije je Sophia Olsson, a u filmu glume Ingvar E. Sigurðsson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk Björnsdóttir i Rade Šerbedžija

Vrapci su drama o Ariju, 16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. U takvim beznadnom i teškom okruženju, Ari se mora dokazati i pronaći svoj put.

Producent filma je Nimbus Film i Nimbus Island, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.  

Redatelj Rúnar Rúnarsson sa svojim je filmom Vulkan, koji je prikazan u programu „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), 2011. godine debitirao u Cannesu. Uz to, njegov je kratkometražni film Posljednja farma (Síðasti bærinn) nominiran za Oscara, a sam je redatelj osvojio više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja za svoje filmove. 

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija. Na njegovom 63. izdanju, koje se održava od 18. do 26. rujna, u natjecateljskom će programu svoje nove filmove premijerno prikazati i autori poput Lucile Hadžihalilović, Bena Wheatleya, Augustija Villaronge i Alexa de la Iglesije.

Više informacija potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filma Vrapci; redatelj filma Rúnar Rúnarsson 

*Autorica svih fotografija je: Sophia Olsson 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.