Preskoči na glavni sadržaj

Ireni Jukić Pranjić dodijeljena nagrada 'Vedran Šamanović'

U srijedu, 19. srpnja, u pulskoj Areni svečano je uručena godišnja nagrada 'Vedran Šamanović', koja je ove godine dodijeljena Ireni Jukić Pranjić za film Gamer Girl u produkciji Luma filma.

Dobitnici je nagradu uručila Sanja Šamanović, filmska autorica i supruga Vedrana Šamanovića.

Nagrada' Vedran Šamanović' dodjeljuje se u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

'Sretna sam što je film dobio upravo ovu nagradu, jer se u njemu, kao i u mojim mnogim ranijim radovima uvijek traže novi komunikacijski modeli. I u ovom filmu govorila sam ne koristeći riječi i zapravo mi se čini da je to najbolji način da kažem ono što u standardnom jeziku zvuči previše banalno ili je ponekad i neizrecivo. Ali animirani film to može jasno i precizno izraziti.

Kad sam bila mlada studentica na Akademiji likovnih umjetnosti, sanjarila sam o slikarskoj karijeri, ali ispostavilo se da animacija danas pruža puno više mogućnosti za kreativnost, umjetničku slobodu, strastvenu i predanu umjetničku punoću, ne samo zato što za razliku od štafelajnog slikarstva barata oživljenim prizorima, već zato što animatorsku scenu tvore jaka autorska imena raznovrsnih umjetničkih senzibiliteta. Htjela bih zahvaliti HAVC-u što je stvorio novu, izuzetno inspirativnu generaciju autora koji su dostojno nastavili tradiciju zagrebačke škole animiranog filma i što su u toj generaciji ostavili dovoljno prostora i za velik broj autorica.', izjavila je Irena Jukić Pranjić povodom primanja nagrade.

Ovogodišnji žiri u sastavu Ivona Juka (Društvo hrvatskih filmskih redatelja), Silvestar Mileta (Hrvatsko društvo filmskih kritičara) i Diana Nenadić (Hrvatski filmski savez) zaključilo je da 'autorica unutar vrlo reduciranih animacijskih sredstava igre retro-poetike i diskontinuiranog pokreta pronalazi ne samo načine razigravanja svakodnevnih radnji humornim detaljima nego i alate dubinskog prikaza patologije ljubavi.'

Radnja filma Gamer Girl smještena je u kompjutorsku igru. U programiranom svijetu ograničenih mogućnosti, Lili se pokušava izboriti za ljubav svog života. Na ovogodišnjoj Reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu film je proglašen najboljim animiranim filmom. 

Nagradu dodijeljuje pet filmskih udruga-osnivačica: Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.

Film Gamer Girl prikazuje se u sklopu programa Kratka Pula.

Naslovna fotografija: Irena Jukić Pranjić
(*Autor fotografije je: Manuel Angelini)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.