Preskoči na glavni sadržaj

Imena višnje i Kosac na 37. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi

U nenatjecateljskom programu 37. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, koji se održava od 19. do 26. lipnja, bit će prikazana dva hrvatska dugometražna igrana filma - Imena višnje redatelja Branka Schmidta i Kosac u režiji Zvonimira Jurića.

Imena višnje je novi dugometražni igrani film Branka Schmidta, nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije, kojem će prikazivanje u festivalskom programu Spectrum ujedno biti i svjetska premijera. 

Film govori o starijem bračnom paru koji živi na svojem imanju u osami ratom razorenog sela. Zaplet počinje kada starac shvaća da mu je supruga shrvana bolešću koja će odrediti njihovu sudbinu. Scenarij potpisuje Josip Mlakić, za kameru je bio zadužen Dragan Ruljančić, montažu potpisuju Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić, a glavne uloge nose Ivo Gregurević, Nada Đurevska i Goran Bogdan.

Nagrađivani Kosac Zvonimira Jurića bit će prikazan u festivalskom programu 8 1/2 Films. Kosac je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan, a u njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji. Glavne uloge tumače Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač, Nikola Ristanovski i Lana Barić, direktor fotografije je Branko Linta, za montažu su zaslužni Dubravka Turić i Tomislav Pavlic, za scenografiju Ivan Veljača, kostimografiju Ivana Zozoli Vargović, a zvuk Julij Zornik. Film je producirala Kinorama – producentica je Ankica Jurić Tilić, a u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana.

Međunarodni filmski festival u Moskvi jedan je od najstarijih svjetskih festivala, prvi put održan 1935. godine, koji od 1959. godine prelazi na godišnji ritam održavanja. Ove se godine za sudjelovanje na festivalu prijavilo više od 1.500 filmova. Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

Naslovne fotografije: Imena Višnje; Kosac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.