Preskoči na glavni sadržaj

Igor Martinović osvojio prestižnu nagradu Društva američkih snimatelja

Drugu godinu za redom hrvatski direktor fotografije osvaja najprestižniju svjetsku snimateljsku nagradu. Tako je, nakon Vanje Černjula, nagradu za najboljeg direktora fotografije u kategoriji televizijske serije ove godine dobio Igor Martinović za epizodu Subtle Beast u HBO-ovoj seriji The Night Of. Uz Igora Martinovića, priznanje Društva američkih snimatelja dobio je i gruzijski direktor fotografije Gorka Gómez Andreu za dugometražni igrani film Kuća drugih (House of Others), koprodukciju Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske.

Dodjela 31. po redu nagrade ovog prestižnog američkog strukovnog društva održala se u subotu, 4. veljače, u dvorani Ray Dolby Ballroom u Hollywoodu.

'Nagradu naravno nisam očekivao, ali je lijep osjećaj biti priznat od kolega snimatelja. Kao student u Zagrebu sam pratio ASC Magazine i nisam ni sanjao da bi jednog dana mogao biti nominiran, a kamoli nagrađen od tako prestižne organizacije', rekao nam je tim povodom Igor Martinović.

Martinović je završio Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, od 1993. živi i radi u Americi, a njegov rad do sada je najviše bio zapažen po Oscarom nagrađenom dokumentarcu The Man on Wire i drugoj sezoni prestižne američke serije Kuća od karata. Vještinu je usavršavao na nizu kratkometražnih i dugometražnih nezavisnih filmova i dokumentaraca.

Uz Igora Martinovića, priznanje 'Spotlight' Društva američkih snimatelja za 'dugometražni igrani film prikazan na filmskim festivalima te međunarodno ili u ograničenoj kinodistribuciji' dodijeljeno je gruzijskom direktoru fotografije Gorki Gómezu Andreu za rad na višestruko nagrađenom filmu Kuća drugih (House of Others), koji je nastao kao koprodukcija Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Dario Domitrović iz Embrio Productiona koji je uz to zajedno s Dušanom Maksimovskim bio zadužen i za oblikovanje zvuka.

Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.
*Naslovne fotografije (Igor Martinović i Gorka Gómez Andreu) preuzete su sa stranice Društva američkih snimatelja (theasc.com)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.