Preskoči na glavni sadržaj

Vanja Černjul osvojio prestižnu nagradu Društva američkih snimatelja

Zagrebački snimatelj Vanja Černjul osvojio je nagradu Društva američkih snimatelja (American Society of Cinematographers) za najboljeg direktora fotografije u kategoriji televizijske serije, za epizodu The Fourth Step u Netflixovom serijalu Marco Polo.

Dodjela 30. po redu nagrada ovog prestižnog američkog strukovnog društva održala se u nedjelju, 14. veljače, u hotelu Hyatt Regency Century Plaza u Los Angelesu. Černjulu je nagradu uručio producent Derek Waters, a zagrebački se snimatelj zahvalio "svima na Netflixu, Društvu američkih snimatelja i čovjeku koji večeras nedostaje”, pokojnom direktoru fotografije Haskellu Wexleru koji mu je napisao pismo preporuke za postdiplomski program Sveučilišta u New Yorku i "promijenio mu život".

Černjul je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega 1996. godine odlazi u SAD. Poznat je po svom radu na popularnim američkim televizijskim serijama kao što su Ružna Betty, Televizijska posla, Sestra Jackie, Bored to Death i Orange is the New Black, te filmovima Pizzerija Kamikaze, City Island i The English TeacherZa rad na serijama Televizijska posla i Sestra Jackie bio je nominiran za nagradu Emmy u kategoriji za najboljeg snimatelja polusatnog televizijskog serijala.

Černjul potpisuje i kameru na hrvatskim filmovima Majka asfalta, Majstori i Ćaća u režiji Dalibora Matanića, a za potonji je osvojio Zlatnu arenu za najbolju kameru na festivalu u Puli 2011. godine.

*Naslovna fotografija preuzeta sa stranice Društva američkih snimatelja (theasc.com)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.