Preskoči na glavni sadržaj

Igor Galo laureat nagrade 'Fabijan Šovagović'; Alfi Kabiljo dobitnik nagrade 'Marijan Rotar' 

Glumac Igor Galo dobitnik je nagrade 'Fabijan Šovagović' koju mu je u sklopu 65. Pulskog filmskog festivala uručio Zrinko Ogresta. Uz njega, nagradu 'Marijan Rotar' dobio je skladatelj, dirigent i aranžer, jedan od najprisutnijih autora filmske glazbe, Alfi Kabiljo.

Nagrada 'Fabijan Šovagović' dodjeljuje se glumcu ili glumici čije je djelovanje ostavilo veliki trag u povijesti hrvatskoga filma. Nagradu je ustanovilo Društvo hrvatskih filmskih redatelja u spomen na velikana hrvatskoga glumišta Fabijana Šovagovića.

Igor Galo odigrao je niz zapaženih uloga u nekim od najznačajnijih ostvarenja jugoslavenske i hrvatske kinematografije. U filmu se odazivao na nadimke Mali, Mališa, Bambino… Bio je i protagonist i antagonist, i 'crveni' i 'crni'… Ipak, od svih filmskih imena i naslova u kojima je igrao u mladim danima, Igoru Galu možda najbolje pristaje onaj Divlji anđeli, što ga je za njegovu otpadničku generaciju smislio Fadil Hadžić u krimiću iz 1969. godine. U svakom slučaju, riječ je o legendarnom glumcu čije je djelo ostavilo trajni trag u povijesti hrvatskoga filma, a moglo ga se vidjeti i u kratkometražnom igranom filmu U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga redateljice Karle Lulić koji je otvorio ovogodišnje izdanje Pulskog filmskog festivala. 

Nagrada 'Marijan Rotar' dodjeljuje se pravnim ili fizičkim osobama koji su podjednako svojim idejama i djelima spojili Pulu i film i na taj način doprinijeli razvitku Festivala i raspoznavanju Pule kao filmskoga grada.

Alfi Kabiljo skladao je glazbu za 50-ak filmova i oko stotinu televizijskih serija. Autor je brojnih popularnih skladbi i šansona te je višestruki pobjednik i sudionik festivala lake glazbe u domovini i inozemstvu. Među njegovim najpopularnijim mjuziklima je i danas Jalta, Jalta, premijerno izvedena 1971. godine. Autor je ovu nagradu neskromno posvetio svim glazbenicima i autorima koji su tijekom njegove karijere sudjelovali u stvaranju filmske glazbe.

Naslovne fotografije: Igor Galo; Alfi Kabiljo

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.