Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatskom kinopremijerom filma Izgubio sam svoje tijelo svečano otvoren 7. Rendez-vous au cinéma

U petak, 17. rujna 2021. godine, pozdravnim govorima veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Gaëla Veyssièrea i ravnatelja HAVC-a Chrisa Marcicha u zagrebačkom Kinu Tuškanac otvoreno je 7. izdanje programa Rendez-vous au cinéma. Nakon toga, uslijedila je hrvatska kinopremijera francuskog animiranog hita Izgubio sam svoje tijelo redatelja Jérémyja Clapina te projekcija filma Ludi Pierrot Jean-Luca Godarda. 

Pozdravivši okupljene i zahvalivši partnerima Hrvatskom audiovizualnom centru, Kino Mreži, Kinu Tuškanac i Animafestu, francuski veleposlanik je u uvodnom govoru istaknuo posebnost ove godine i ovogodišnjeg izdanja programa Rendez-vous au cinéma. 

"Zdravstvena kriza ozbiljno je utjecala na svijet kulture, a posebno na kina. Nakon više od godinu dana otkazivanja snimanja, festivala i velikih stručnih susreta, nakon drastičnog smanjivanja predstavljanja i distribucije filmova, svjedoci smo postupnog povratka ovih aktivnosti, čemu se moramo radovati s oprezom, kako nalaže iskustvo. Nadam se da će ovaj Rendez-vous au cinéma doprinijeti tome da publika ponovno nađe svoj put prema kino dvoranama, uz potrebne mjere opreza. Zatim, u malo sretnijem tonu, ove godine obilježava se stogodišnjica Francuskog instituta u Hrvatskoj. Dana 21. veljače 1921. godine, skupina hrvatskih frankofonskih i frankofilskih intelektualaca sa Sveučilišta u Zagrebu okupila se kako bi dala konkretan okvir svom snu o plodnoj i uspješnoj francusko-hrvatskoj suradnji. I mislim da mogu reći kako, stotinu godina kasnije, bogati program IFC-a svojom raznolikošću i dinamikom na svim umjetničkim poljima, služi na čast ovom stoljetnom snu. Pritom želim zahvaliti svima na vašem doprinosu," rekao je Gaël Veyssière, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj. 

Posjetiteljima otvorenja u Kinu Tuškanac obratio se i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich

"Iznimna nam je čast da su se nezavisna kina odazvala Rendezu u ovolikom broju. Dojma smo kako se program koji realiziramo s partnerima sviđa publici diljem Hrvatske, te se nadamo kako će i ovaj izbor filmova doprinijeti povratku publike u naša kina," rekao je Marcich, posebno se zahvalivši dugogodišnjim partnerima na uspješnoj i ugodnoj suradnji. 

Nakon govora, uslijedila je hrvatska kinopremijera animirane drame Izgubio sam svoje tijelo redatelja Jérémyja Clapina. Riječ je o prvom animiranog filmu koji je osvojio glavnu nagradu u canneskoj sekciji Tjedan publike. Film je osvojio nagradu publike i u Annecyju te francuske nacionalne nagrade (Nagrada Césari) u nekoliko kategorija, a bio je i u utrci za Oscara. Film prikazuje neobičnu romansu mladića i djevojke, dok na drugom djelu Pariza jedna šaka kreće u potragu za svojim tijelom. 

Nakon toga, publika u Kinu Tuškanac imala je priliku pogledati romantičnu dramu Ludi Pierrot Jean-Luca Godarda iz 1965. godine. Film predstavlja poseban dodatak ovogodišnjem programu, povodom smrti velikana francuskog glumišta Jean-Paula Belmonda. Osim na otvorenju, Ludog Pierrota gledatelji će moći pogledati u svim nezavisnim partnerskim kinima, kao i ostatak programa Rendez-vous au cinéma. 

Ovogodišnji program Rendez-vousa sadrži šest naslova koji predstavljaju različite estetske trendove suvremene francuske kinematografije: od čarobne, svjetski poznate komedije Amelie, introspektivne drame Skafander i leptir, preko višestruko nagrađivanog Adelinog života, Ozonovih 8 žena, animiranog filma Avantura na Sjeveru do ekološkog dokumentarca Sutra

Ovogodišnji filmski rendez-vous održava se od 17. rujna do 17. listopada u najvećem broju nezavisnih kina diljem Hrvatske dosad – njih više od 30. 

Rasporede projekcija potražite na službenim stranicama svakog pojedinačnog kina. 

Filmskom rendezu pridružite se u: Kinoteka Zlatna vrataKino Gaj (Varaždin)Art-kino Croatia (Rijeka)Kino Valli (Pula)Kino 30. svibnja (Daruvar)Dvorana Relković (Nova Gradiška)Kino SlatinaKino ZelinaKino Gorica (Velika Gorica)Kino ZabokCentar za kulturu ČakovecKino Kinoteka (Zagreb)Kino SamoborKino Velebit (Koprivnica)Kino Pobjeda (Metković)Kulturni i multimedijski centar BjelovarKino KrapinaKino Tuškanac (Zagreb), Kino Forum (Zagreb), Kino Urania (Osijek), Kino Marof, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Zona (Zadar)Dom kulture Grada PrelogaKino Ivanec, Kino klub Šibenik, Pučko otvoreno učilište 'Dr. Ante Starčević' (Gospić), Kino LabinKino Mediteran (Bačvice, Bol, Supetar, Hvar, Jelsa i Komiža). 

Rendez-vous au cinéma organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, uz partnerstvo s Animafestom Zagreb i Kinom Tuškanac. 

Fotografije s otvorenja programa u Kinu Tuškanac, vizuali, plakat, detalji o filmovima te fotografije iz filmova dostupni su na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: otvorenje programa Rendez-vous au cinéma (prva fotografija: Gaël Veyssière, veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj; Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a)
(autorica fotografija: Inia Herenčić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.